Økologikontrol for at hjælpe økologerne - og forbrugerne

Marianne Christensen, jordbrugskontrollør i Landbrugsstyrelsen - om sit arbejde som økologikontrollør og hjælpe både økologer og forbrugere, så de faktisk får økologi for pengene.

Økologikontrollen er jo ikke sat i verden for at finde flest mulige fejl, den skal derimod sikre, at ingen forbrugere betaler ekstra for en vare, der så alligevel er sprøjtet.

Det er også derfor økologerne som oftest er glade for at få besøg af os kontrollører.

Det vigtigste for mig - ud over selve kontrollen - er dialogen med og muligheden for at vejlede landmanden. Fx fortæller jeg om de muligheder, der er, når de skal sætte noget nyt i gang. Jeg kan også henvise til andre økologer i nærområdet eller til de landmænd, der har gamle husdyrracer, hvis det er det, der er behov for.

Jeg kan høre, mange landmænd oplever, at det er mere udfordrende at være landmand, når det skal være økologisk. De skal kende deres bedrift og overvåge den grundigt, og de skal være fortrolige med både faget og mulighederne, for at få et godt produktionsresultat. Og der er også mange regler og datoer, som skal overholdes.

Når jeg sender mails ud om, at jeg dukker op om 14 dage, får jeg jævnligt meget søde mails retur: ”man glæder sig” eller ”du skal være så velkommen”. De ønsker virkelig at vise, at de er gode til deres arbejde.

Selv ser jeg mig som en lille brik i den flotte udvikling, vi ser på økologi-området, og kontrollør-jobbet er derfor også et ønskejob, som jeg er utroligt glad for at kunne afslutte mit arbejdsliv i.

Faktaboks

Siden 1990 har økologiske landmand og frugtavlere kunne kalde sig statsautoriserede og sætte det røde Ø på deres varer.

Det røde Ø-mærke må kun anvendes på fødevarer, der er produceret og forarbejdet af landbrug og virksomheder, der er statsautoriseret økologiske.

Det er Landbrugsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, der kontrollerer henholdsvis landbrug og fødevarevirksomhederne i Danmark. Landbrugsstyrelsen kontrollerer og godkender alle økologiske landbrug mindst én gang om året og tager derudover på nogle få stikprøvekontroller, hvor landmanden ikke får besked på forhånd.