Grænsedyrelæge i lufthavnen

Sørine Quaade Møller, ledende grænsedyrelæge i Københavns Lufthavn og Frihavn – om sit arbejde for at kæmpe for dyrenes rettigheder på tværs af landegrænser.

Det er sindssygt spændende, og jeg er meget glad for mit arbejde, men nogle gange kan jeg også blive virkelig rystet over, hvad folk kan finde på at gøre ved levende dyr. Jeg har min daglige gang i Københavns Lufthavn. En del af mit arbejde er at foretage den EU-påkrævede kontrol af forsendelser lige fra levende dyr – både de kommercielle og private – animalske fødevarer, fisk og fiskeprodukter, biprodukter som fx jagttrofæer og prøver til forskning og diagnostik og ikke mindst krydstogtskibenes proviant.

Meget af mit arbejde som ledende grænsedyrlæge handler om logistik og planlægning, fordi import fra tredjelande kræver, at forsendelserne tages til kontrol umiddelbart efter ankomsten til København. Arbejdet er alsidigt, ingen dage er ens, og det er svært at planlægge ret meget, men jeg trives godt med variationen og uforudsigeligheden.

Arbejdet i lufthavnen skaber mange pudsige episoder. Vi har et tæt samarbejde med bl.a. tolderne i det Internationale Postcenter og i ankomsthallen, hvor de udfører kontrollen på vores vegne. Der kommer ofte nogle virkelig skøre sager fra dem.

Vi oplevede på et tidspunkt, at der var en, der havde proppet 23 duer og en papegøje ned i en sportstaske. Det gjorde stort indtryk på mig, men det er langt fra enestående. Vi oplever, at folk putter levende dyr ned i hjemmelavede bure eller skotøjsæsker og pakker dem ned i kufferten, håndbagagen eller sender dem med posten for at omgås reglerne, og det er både grotesk og sørgeligt.

Dyr, der er blevet sendt eller medbragt på den forkerte måde, kræver som oftest hurtig behandling, og vi er jo ikke en klinik, der kan behandle fx dehydring eller tage os af de mange eksotiske dyrearter. Derfor får vi hjælp af andre gode folk, og det er bl.a. dét samarbejde, der gør, at jeg kan holde de tragiske episoder ud.

Nogle gange må man bare have is i maven, tage en dyb indånding og hele tiden have fokus på, om det giver mening i forhold til dyresundhed og ikke mindst dyrevelfærd. Tag fx prydfisk, som ikke er blevet forhåndsanmeldt eller skildpadder og andre krybdyr for den sags skyld, der pludselig bliver stillet i ankomsthallen. De kan jo ikke vente med at blive ekspederet til næste dag, for så dør de eller kommer til at lide under noget trange vilkår. Der skal findes en løsning med det samme.

Det er langt fra sjovt at stå alene med de sager, og det er særligt i de situationer, at arbejdet med de mange samarbejdspartnere og ikke mindst mit eget team bliver værdifuldt.

Faktaboks

Som ledende grænsedyrlæge i Københavns Lufthavn/Frihavn er Sørine Quaade Møller et del af et fast team, bestående af fire grænsedyrlæger i lufthavnen og en fiskerikontrollør i Frihavnen. I det daglige arbejder grænsedyrlægerne sammen med en lang række institutioner som fx de lokale samarbejdspartnere i lufthavnen og Frihavnen, veterinærenhederne, fagkontorerne i Glostrup, Politiet, Københavns Zoo, Den Blå Planet, CITES og tolderne.