Forberedelse til landbrugsforhandlinger

Lukas Ringvad Friederich, fuldmægtig i Landbrugssekretariatet i departementet – om at sit arbejde med at koordinere et landbrugsudspil.

Det er spændende, hvordan politik bliver skabt – og få indblik i hvordan politikerne forhandler om tingene, og hvad de forhandler om. Jeg har arbejdet med landbrugsudspillet i over et år og været med til at levere det produkt, der er fundamentet for de igangværende forhandlinger, og jeg er selvfølgelig nysgerrig på, hvordan den endelige aftale bliver.

Jeg er som nyansat kommet direkte ind i det politiske maskinrum. Det er vildt. For hvordan er det lige, man laver et landbrugsudspil – fra ikke at vide hvad det skal indeholde til at stå med det færdige produkt? Vi har arbejdet ud fra et bruttokatalog: hvad er hovedopgaven, hvilke muligheder har vi, hvad er prioriteringerne, hvilke hensyn skal der tages? Og så har vi ellers taget en dag ad gangen og et udkast ad gangen – for til sidst at stå med et færdigt udspil. I den proces har jeg indtaget rollen som den vildeste koordineringsblæksprutte, som koordinerer både internt og med de andre ministerier.

Min opgave er at have det store overblik og tænke langsigtet. Det betyder blandt andet, at jeg får sat tingene i system og holder strukturen alt imens jeg sikrer, at de givne deadlines overholdes, og at alle parter leverer deres bidrag til tiden. I nogle – vel egentlig ganske mange – tilfælde har det resulteret i lange aftener og weekendarbejde, og nu hvor udspillet er færdigt, er det det hele værd.

Jeg er meget stolt af det produkt, vi har leveret. Forhandlingerne er nu godt i gang, og i landbrugssekretariatet fortsætter vi arbejdet med at besvare spørgsmål fra Folketingets partier – allerede nu har vi rundet de 500 stk. – og så skribler vi løs på mulige aftaletekster. Alt sammen med en bred aftale for øje. Når der ligger en aftale, skal jeg arbejde videre med at gøre den til virkelighed.