De Officielle Kostråd

For første gang nogensinde guider Danmarks syv nye kostråd ikke blot danskerne til et sundere helbred, men også til en sundere klode. Fødevareministeren kalder koblingen oplagt.
 

De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej. Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn.


De fleste ved det måske godt: Mindre sødt og mere grønt er godt for helbredet og livvidden. Men hvordan skal man spise for at passe bedre på klimaet?

Det giver Danmarks nye officielle kostråd for første gang en retning for og opfordrer blandt andet danskerne til at spise flere bælgfrugter, mere grønt og mindre kød.

- Når vi råder danskerne til at ændre deres madvaner, handler det også om en kulturændring. Derfor har vi brug for at tale sammen, diskutere og udfordre hinanden, så vi kan lave disse ændringer i fællesskab, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Lidt kan gøre meget

I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året, og det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at følge de nye kostråd.

Potentialet ved at justere i madvanerne er derfor store, selv hvis mange lader sig inspirere en smule, kan man tale om en gevinst, der er til at tage og føle på.

De nye officielle kostråd er en del af regeringens ambition om at reducere klimaaftrykket med 70 procent frem mod 2030 og vil fra den 7. januar køre som forbrugerkampagne flere steder.

De syv nye klimakostråd erstatter de 10 tidligere officielle kostråd, som er fra 2013.

Udover færre råd og klimahensynet, er kostrådene nu oversat fra næringsstoffer som mættet fedt, salt og sukker til madvarer som f.eks. fisk og bælgfrugter.

Se mere om vores råd og anbefalinger på web-sitet www.altomkost.dk

De syv kostråd – godt for sundhed og klima

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Læs mere på altomkost.dk