Opskrifter nyfortolkes på Frederiksborg Slot og i Den Gamle By
MadkulTOUR’en begynder på Frederiksborg Slot i Hillerød den 29. november 2024, hvor fødevareministeren i Madkulturens transportable madværksted får selskab af kok Jesper Vollmer og Louise Køster, der driver restauranten ved slottet. Her skal de sammen med skoleelever prøve kræfter med Jespers nyfortolket opskrift på hyldebærsuppe.
I forbindelse med opskriftsindsamlingen har fødevareministeriet modtaget flere forskellige opskrifter på hyldebærsuppe. Det er opskrifter, som blandt andet stammer fra gamle, godt brugte opskriftsbøger såsom ”Køkkenbog for unge Piger” samt ”Nutids mad og husførelse”.
Hyldebær er en del af den regionale madkultur i Nordsjælland, hvor man traditionelt har samlet dem ind og anvendt dem i maden. Hyldebærsuppe er en historisk ret, som ofte blev serveret som en sød forret, og som var udbredt i danske husholdninger både på landet og i byen.
Næste stop på MadkulTOUR’en står i julens tegn og er den 16. december 2024 i Den Gamle By i Aarhus. Her skal fødevareministeren sammen med nogle skoleelever og iværksætter Malene Søgaard bage vaniljekranse. Malene er den ene af ejerne bag virksomheden Pure Dansk, der laver produkter af bælgfrugter, og med sig har hun en ny fortolkning af den klassiske småkage lavet på ærtemel.
Mange af os kender vaniljekransen, fordi den ofte er en fast del af julen. Småkagen stammer dog helt tilbage fra 1840’erne, hvor husholdningerne fik jernkomfur og nemmere kunne bage småkager.
Du kan følge med i MadkulTOUR’en på fødevareministeriets sociale medier og på vores hjemmeside.