Danmarks første kogebog

Et kig ind i Danmarks madkultur for 400 år siden.

Hvordan lavede man mad i Danmark for over 400 år siden? Det fik fødevareministeren et indblik i under et besøg på Det Kgl. Bibliotek, hvor han fik lov til at bladre i Danmarks ældste kogebog – Koge Bog fra 1616.

Bogen vidner om en tid, hvor madlavning byggede på erfaring og håndelag. Opskrifterne indeholder ingen præcise vægt- eller tidsangivelser – alt måtte sjusses frem. I dag har vi både præcise opskrifter og moderne hjælpemidler, men vi bruger mindre tid i køkkenet end før, og flere måltider bliver hentet som take-away.

Besøget på biblioteket er et led i projektet Fortiden i fremtidens mad, hvor over 1000 danskere har delt familieopskrifter med særlige minder og traditioner. Både de indsendte opskrifter og kogebogen fra 1616 viser, at mad ikke kun handler om mæthed – det er en fortælling om vores historie, vores fællesskab og de traditioner, vi bringer videre.

I Fødevareministeriet arbejdes der for at bevare og videreudvikle vores madtraditioner. Med projektet Fortiden i fremtidens mad undersøges, hvordan klassiske opskrifter kan få nyt liv og fortsat være en del af danskernes måltider – også i fremtiden.