Kogebøger med historie: En rejse tilbage til 1940'erne

Foto: Kogebøgerne som Jette har arvet fra sin mor. Nogle opskrifter er håndskrevne, og flere sider prydes af udklip fra magasiner og aviser, klistret på med tape. Det er tydeligt, at Jettes mor har anvendt kogebøgerne flittigt.

Gamle opskrifter bærer på værdifulde minder og historie.

Jette har arvet sin mor Birthes gamle kogebøger, som indeholder noter fra hendes tid som elev på Husassistenternes Fagskole på Nørrebro i 1940’erne. Skolen havde til formål at uddanne unge kvinder til husligt arbejde (kilde 1), med fokus på både teoretisk og praktisk undervisning i madlavning. I Birthes kogebøger kan man finde opskrifter på alt fra formkager til syltning.

En familiehistorie præget af madlavning

Birthe færdiggjorde sin uddannelse som husassistent og begyndte at læse til husholdningslærer, men da Anden Verdenskrig brød ud, blev hun kaldt tilbage til Bornholm, hvor hun kom fra, og hun nåede aldrig at fuldføre sin uddannelse. Opskrifterne blev de en central del af Jettes barndom, hvor de ofte blev brugt til at forberede mad til familien. Jette valgte senere også at følge i sin mors fodspor og blev husholdningslærer.

Genoplivning af gamle kogebøger

I dag får kogebøgerne et nyt liv: Opskrifterne skal bruges til at bringe fortidens kulinariske traditioner ind i fremtiden. Nogle af de indsamlede opskrifter vil blive gennemgået og genfortolket for at skabe undervisningsmateriale, der kan formidle dansk madkultur til kommende generationer.

Del dine bevaringsværdige kogebøger og opskrifter

Har du også en gammel kogebog derhjemme, som du gerne vil dele? Så send den til Fødevareministeriet. Du kan også stadig indsende opskrifter til opskrifter@fvm.dk. Husk at fortælle, hvorfor netop din kogebog eller opskrift er særlig for dig.

Kilde 1