Fortiden i fremtidens mad
Projektet ”Fortiden i fremtidens mad” er et initiativ, som fødevareminister Jacob Jensen (V) påbegyndte i 2024. Projektet skal styrke børns og unges kendskab til danske madtraditioner og råvarer. Projektet tager udgangspunkt i historiske opskrifter, fortællinger og måltidskulturer, som sættes ind i en nutidig og bæredygtig kontekst.
Formålet er at skabe bevidsthed om madens betydning for kultur, fællesskab og identitet. Samtidig skal projektet inspirere til at kombinere traditioner med nye grønne og sunde madvaner. Et centralt element er udviklingen af et nyt undervisningsmateriale til madkundskabsfaget i grundskolen.
Det nye undervisningsmateriale
I forløbet ”Fortiden i fremtidens mad” møder eleverne flere opskrifter, som alle præsenterer råvarer og tilberedningsmetoder, der har rod i historiske traditioner og sæsonernes skiften. Forløbet består af otte dele, hvor hvert modul belyser en særlig sæson og en gruppe af fødevarer med hjælp af korte madhistoriske tekster og opskrifter inden for temaet.
Underviserne kan plukke fra forløbet og fordele modulerne ud over hele året i madkundskab, da hver del passer til den årstid, hvor råvarerne er i sæson.
Forløbet stilles gratis til rådighed for alle og er udviklet i samarbejde med Fødevareministeriet og Madkulturen.
Du kan læse undervisningsmateriale og tilgå opskrifterne her.