Fødevarer

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri arbejder for sunde, sikre og velsmagende fødevarer af høj kvalitet. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris opgave er at skabe rammer for, at danske familier lettere kan træffe det sunde valg i hverdagen.

Det gør vi blandt andet gennem lovgivning, mærkning og kontrol.

Fødevarereglerne skal sikre, at kvaliteten af den bøf vi køber i supermarkedet er i orden, og at den mad vi køber på restauranter er tilberedt forsvarligt. Reglerne bliver vedtaget af folketinget og håndhævet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Reglerne koordineres i høj grad igennem det europæiske samarbejde for at sikre, at det ikke kun er de varer, der er produceret i Danmark, som er i orden, men også de varer, som kommer ind over landets grænser.

Mærkning er også et vigtigt værktøj, som bruges til at hjælpe forbrugerne til at træffe et oplyst valg omkring f.eks. sundhed og økologi. Samtidig kan man også få klarhed omkring oprindelse.


Handlingsplan for plantebaserede fødevarer

Plantebaserede fødevarer er fremtiden. Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe klimaaftrykket.
Derfor vil regeringen styrke den danske plantebaserede fødevare- og landbrugssektor. Handlingsplan for plantebaserede fødevarer skal inspirere til handlekraft hos alle de aktører i vores fødevaresystemer, der hver dag har indflydelse på vores madvalg; fra landbrugeren og fødevareproducenten til detailhandlen, kantineudbyderen…

Handling mod afskovning

Udvidelser af landbrugsarealer til bl.a. at dyrke soja og palmeolie er årsag til omkring 80 pct. af afskovningen, som rammer en lang række skovtyper, herunder regnskove

Virtuelt Forsamlingshus - Kostrådsdebat på menuen

I samarbejde med den unge, grønne tænketank Frej sætter vi i vores første, virtuelle forsamlingshus fokus på kost, klima og sundhed – og spørger, hvorfor det er så svært at ændre vaner.
Har du appetit på debat, så vær med, når spændende personligheder, eksperter og organisationer serverer deres syn på sagen – holdninger I selv kan debattere rundt om jeres eget spisebord.

World Food Summit - Better Food for More People

EU's fødevare- og veterinærpolitik

EU’s fødevarepolitik har til formål at beskytte forbrugerne og give dem den rette information, så de kan tage oplyste valg omkring deres kost. Der arbejdes også for, at forbrugerne spiser flere sunde og bæredygtige fødevarer.

Økologiske fødevarer

Økologiske fødevarer skal være en valgmulighed for forbrugerne i dagligdagen, og her er tillid og troværdighed til de økologiske fødevarer en vigtig faktor

Madspild

Madspild er når mad, der kunne være spist af mennesker, af en eller anden grund bliver smidt ud. Madspild udgør et unødvendigt spild af vores ressourcer. Når vi smider mad ud, så spilder vi både selve fødevaren og alle de ressourcer, der er brugt til at fremstille den. Madspild er derfor også spild af energi, vand, arealforbrug, næringsstoffer og sprøjtemidler.
Det er miljø- og klimabelastende, og det er spild af penge.
Det er regeringens ambition at fremme miljø- og klimavenlige løsninger, og…

Fødevareforlig

Alle Folketingets partier blev onsdag den 24. oktober enige om Fødevareforlig 4, der sætter rammen for de næste fire års fødevarekontrol og fødevaresikkerhed.

Mad, måltider og sundhed

Det skal være let at vælge den sunde mad, og alle skal derfor understøttes i, at de har de rette kompetencer til at træffe sunde og gode madvalg gennem hele livet.
Regeringens strategi for mad, måltider og sundhed sætter initiativer iværk, der kan skabe forandring frem mod bedre madvaner og understøtte bedre sundhed gennem hele livet. Livsstilsrelaterede sygdomme forbundet med uhensigtsmæssige madvaner og overvægt er en stigende samfundsøkonomisk udfordring, der samtidigt har store konsekvenser…

Ny model for hurtige erstatning til minkavlere

Fødevareminister Jacob Jensen præsenterede den 28. april 2023 en model for hurtigere udbetaling af erstatninger til minkavlere: Model for hurtigere erstatninger til minkavlere.
Modellen består af i alt otte tiltag:
Faktaark - Tiltag 1: Forhøjelse af forskudsudbetalinger til minkavlere Faktaark - Tiltag 2: Nyt fast track til hurtigere udbetaling af erstatning Faktaark - Tiltag 3: Understøttelse af forskudsudbetaling til følgeerhverv Faktaark - Tiltag 4: Fremrykning af endelige afgørelser for…

Aftale om erstatning til minkavlere m.fl.

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget bestående af Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance indgået en aftale, som sikrer fuldstændig erstatning og omstillingshjælp til minkavlere og følgeerhverv.

Opdateret risikovurdering fra SSI om hold af mink

Statens Serum Institut (SSI) har efter anmodning fra regeringen udarbejdet en opdateret risikovurdering om human sundhed ved minkhold efter 31. december 2021.
Risikovurderingen kan findes her.
Folketingets partier blev tirsdag orienteret om den nye risikovurdering.
Fødevareministeren vil efter sommerferien indkalde til politiske drøftelser af, hvordan man politisk håndterer den opdaterede vurdering.
Spørgsmål om den opdaterede sundhedsfaglige vurdering besvares af SSI.

Gastronomi

Det Nationale Bioøkonomipanel

Opgaven er at udarbejde anbefalinger til regeringen om udvikling af bioøkonomi i Danmark. Anbefalingerne skal understøtte samfundsøkonomien og hjælpe med at prioritere mellem hensyn som økonomi, beskæftigelse, miljø, natur, biodiversitet og klima.                              Bioøkonomi er bl.a. produktion af vedvarende biologiske ressourcer, raffinering af råvarer til produkter som f.eks. fødevarer, foder, biomaterialer og bioenergi. Og målet er, at Danmark bliver et vækstcenter inden for dette…

Brexit

Den britiske regering og Europa-Kommissionen blev den 24. december 2020 enige om en samlet aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.