Der har længe været fokus på konsekvenserne af fiskeriet med tunge bomtrawl i de danske farvande. Resultaterne fra det såkaldte Jammerbugtprojekt, der har til formål at påvise bundslæbende redskabers påvirkning på havmiljøet, er nu klar.
De viser, at den fysiske påvirkning fra de tunge bomtrawl er meget kraftig, både af havbundens større fysiske strukturer (sten), grovere sedimenter (småsten, grus og sand) og finere sedimenter (fint sand, sandblandet mudder). Samtidig er der observeret tydelige spor efter de tunge bomtrawlere, som indikerer en tydelig påvirkning af havbunden.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):
Jammerbugtprojektets endelige resultater giver solid dokumentation for, at fiskeri med de tunge bomtrawl påvirker havbunden meget kraftigt. Jeg har tidligere gjort det klart, at fiskeri med de tunge bomtrawl skal være forbudt for danske fiskefartøjer, hvilket netop nu er en del af de igangværende fiskeriforhandlinger. Men et forbud mod de tunge bomtrawl for andre landes fartøjer skal ske i EU. Derfor vil jeg tage projektet fra Jammerbugten under armen og med til EU som solidt grundlag for at fortsætte arbejdet for en europæisk løsning, som understøtter en bæredygtig forvaltning af vores fiskeressourcer og havmiljø. Fokus vil i første omgang være på at få udfaset fiskeriet med de tunge bomtrawl i Skagerrak.
Indsatsen mod tunge bomtrawl er del af regeringens udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens fiskeri. Udspillet indeholder et forbud mod anvendelse af tunge bomtrawl for danske fartøjer, og at der vil blive arbejdet for at få indført et EU-forbud mod anvendelse af tunge bomtrawl i EU-farvande – i første omgang i Skagerrak.
Læs resultaterne fra DTU Aqua her.