Regeringen er i dag sammen med Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet blevet enige om en aftale for dansk fiskeri. Aftalen indeholder 37 konkrete initiativer, der skal sikre stabile rammer for dansk fiskeri i fremtiden, så det er robust og konkurrencedygtigt men også mere miljøskånsomt og klimavenligt.
Aftalen betyder bl.a., at fiskerne får fuld kompensation for CO2-afgiften i 2025, og derefter er afgiften suspenderet frem til 2029, hvor en gradvis indfasning påbegyndes, med fuld indfasning fra 2030. Hertil er der afsat over 800 mio. kr. I 2029 bliver provenuet fra CO2-afgiften returneret til erhvervet i form af investeringsstøtte til den grønne omstilling og energiforbedringer.
Aftalepartierne er ligeledes enige om, at de CO2-reduktioner, som var forudsat ved indførelse af CO2-afgiften i Aftale om Grøn skattereform for industri mv., i stedet skal opnås gennem øvrige initiativer i aftalen.
Derudover forbydes brugen af bundslæbende fiskeredskaber i hele Bælthavet samt flere naturmæssigt vigtige områder i Kattegat, og der igangsættes en analyse af beskyttelsesbehovet i Vadehavet.
Med aftalen afsættes der desuden 120 mio. kr. i perioden til grøn omstilling af fiskeri- og akvakultur, og der laves støtteordninger til at hjælpe de fiskere, hvor omstilling ikke er en attraktiv mulighed.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):
Jeg er meget glad for, at vi i dag har indgået en aftale med et bredt flertal i Folketinget. Dansk fiskeri har gennem generationer været en hjørnesten i vores nations historie og kultur, og jeg er derfor rigtig glad for, at vi med denne aftale sætter kursen for et stærkt dansk fiskerierhverv i fremtiden. Med aftalen suspenderer vi bl.a. CO2-afgiften frem til 2029, så fiskerne får tid, økonomisk forbedring og en reel mulighed for at omstille sig. Derudover tager vi ansvar for et bedre havmiljø, hvor fiskeriet samtidig får gode betingelser til at kunne udvikle og tilpasse sig den grønne omstilling.
Miljøminister Magnus Heunicke (S):
Med aftalen leverer vi nu den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Det er en kæmpe milepæl for havet. Store sammenhængende områder i de indre danske farvande bliver trawlfrie, så bunddyrene og økosystemet får ro til at komme sig, bl.a. til gavn for fisk og marsvin. Nu gælder det om at få implementeret aftalen og kæmpe videre for et sundt og levende havmiljø i Danmark.
Fiskeriordfører Charlotte Bagge Hansen (M):
Vi er i Moderaterne glade for, at vi har indgået en aftale om en ny kurs for dansk fiskeri, som er ambitiøs og realistisk. Vi sikrer et bæredygtigt fiskeri med mulighed for at udvikle sig i en mere bæredygtig og grøn retning. Det er afgørende både for fiskeriet og havmiljøet. Det er vigtigt for os, at vi laver politik til virkeligheden. Det gælder også den grønne omstilling. Når vi med denne aftale suspenderer CO2-afgiften for fiskeriet frem til 2029, er det, fordi der på nuværende tidspunkt ikke findes alternativer til fiskeriet. Når terræn og kort ikke stemmer overens, er vi nødt til at følge terrænet, hvis vi skal fremad. Og det skal vi. Derfor sætter vi mange midler af til den grønne omstilling til gavn for fiskerne, havmiljøet, biodiversiteten og de lokalsamfund, der har ophæng på fiskeriet, så vi kan lykkes i virkeligheden, og ikke kun symbolpolitisk.
Fødevareordfører Carl Valentin (SF):
I SF synes vi, at bevarelsen af livet i havet er vigtigere end trawlindustriens "ret" til at udnytte det. Og vi er stolte af at have banket ambitionsniveauet i denne aftale op, så vi udvider de trawlfri områder og sikrer bedre beskyttelse af havet.
Fødevareordfører Carsten Bach og miljøordfører Pernille Vermund (LA):
I Liberal Alliance tager vi ansvaret for at få fødevareerhvervene trygt igennem den grønne omstilling meget alvorligt. For os er det nemlig en altafgørende samfundsopgave at skabe mere plads til vores havnatur, samtidig med at fiskeri og akvakultur fortsat kan eksistere med en bæredygtig produktion. De trawlfrie zoner får med aftalen et udstrakt omfang, og der er desuden skabt et partnerskab om fiskerierhvervets og havmiljøets fremtidige bæredygtige udvikling. For Danmarks unikke havmiljø skal beskyttes til glæde og gavn for alle danskere. Derfor er vi i Liberal Alliance særligt glade for, at det er lykkedes at få trawlfri zoner i hele arealet for de kommende to marine naturnationalparker, som begge fortsat er vores mål at udpege som beskyttede havstrategiområder, så andre presfaktorer som klapning og råstofindvinding tilsvarende stoppes, og naturen i begge områder genoprettes.
Fiskeriordfører Per Larsen og klimaordfører Frederik Bloch Münster (KF):
Det er hjerteblod for Det Konservative Folkeparti at genoprette naturen og sikre sunde havområder. Med denne aftale sætter vi en ny retning, hvor både miljø, klima og erhverv tænkes sammen, så vi i fremtiden kan spise og eksportere fisk fra et dansk havmiljø i trivsel. Med denne aftale får fiskerierhvervet bedre muligheder for at omstille sig. Det Konservative Folkeparti gjorde opmærksom på behovet for handling allerede i december, da CO2-afgiften så ud til at blive implementeret uden kompensation. Vi er glade for, at man med aftalen har skabt ro om fiskeriet, og at vi i samme ombæring får sat skub i den grønne omstilling af erhvervet.
Fiskeriordfører Søren Egge Rasmussen (EL):
Det er vigtigt, at fiskeriet omstilles til bæredygtigt fiskeri, og vi sikrer genopretning af havmiljøet og fiskebestande. Enhedslisten glæder sig over, at de trawlfri områder bliver større, og at det skånsomme kystnære fiskeri bliver prioriteret. Der skal fortsat arbejdes for større CO2-reduktioner i fiskeriet, og at landbrugets massive kvælstofforurening af vores havområder reduceres væsentligt. Ellers kan vi ikke sikre en bedre fremtid for havmiljøet og fiskeriet.
Politisk leder Martin Lidegaard (RV):
Jeg er oprigtigt glad og stolt over, at vi endelig har fået en fiskeriaftale, hvor lystfiskere og kystfiskere fylder. Arterne gedde, aborre, sandart, laks og havørred er nu forbeholdt lystfiskerne, og de skånsomme kystfiskerne får én god tidsubegrænset ordning. Næsten 20 procent af det danske hav bliver trawlfrit, og selvom jeg stadig er træt af, at regeringen vil udskyde CO2-afgiften, er jeg glad for, at aftalen indeholder en klimagaranti, så vi når de samme CO2-reduktioner.
MF Sascha Faxe (ALT):
Vores fine danske hav lider voldsomt, så det er afgørende, at vi begrænser skadelig aktivitet og overudnyttelse. Denne aftale tager første skridt i denne omstilling. I Alternativet er vi glade for at kunne sætte gang i en solid indsats mod de såkaldte spøgelsesgarn. Altså tabte eller dumpede garn, som generer livet i havet. Vi får en bedre mærkningsordning og rydder mange tusinde net fra hav og strande. Levedygtig brug af havet er vigtigt for os. I aftalen er kystfiskerordningen styrket, og der er nu en plan for den branche af akvakultur, havbønder om man vil, som laver topklasse mad, der samtidig forbedrer havet fx ved at dyrke tang. Aftalen danner ramme om et fortsat tæt samarbejde om havet med en lang række ting ind, som vi skal holde øje med og udvikle sammen i aftalekredsen. Det arbejde ser vi frem til i Alternativet.
Fiskeriordfører Erling Bonnesen (V):
Med dagens brede aftale kan der nu sænke sig en ro om dansk fiskeri. Vi sikrer nemlig en balance, hvor vi på den ene side skaber rammerne for et robust og konkurrencedygtigt fiskerierhverv og på den anden side et mere miljøskånsomt og klimavenligt fiskeri med forhåbentligt større fiskebestande. Samtidig har vi suspenderet CO2-afgiften frem til 2029, så fiskerierhvervet får en reel mulighed for at omstille sig i takt med, at der udvikles grønnere alternativer.
Fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S):
Jeg har arbejdet med fiskeriet hele mit politiske liv, og jeg er glad for, at vi med en bred aftal kan skabe ro og sikkerhed for fiskerne. Med udgangspunkt i Fiskerikommissionens store arbejde har vi i dag landet en aftale, som udvikler fiskerierhvervet, holder hånden under vores lokalsamfund og sikrer et mere bæredygtigt fiskeri, som passer på vores havmiljø og klima.
Læs aftalen her.