I Danmark er det forbudt for griseproducenter rutinemæssigt at halekupere deres grise, da det kan være smertefuldt og forårsage stress for grisen.
Alligevel får omkring 95 procent af alle grise klippet halen. En kortere hale reducerer nemlig risikoen for halebid, som kan føre til sår og infektioner hos grisene.
Derfor er fødevareminister Jacob Jensen (V) klar med en ny ordning, der på én gang skal sikre færre halebid, færre kuperede haler, og bedre dyrevelfærd i staldene.
Fremover skal der betales en afgift, hver gang en griseproducent vælger at halekupere en gris. Omvendt vil griseproducenter, der lader grisene beholde deres haler, modtage provenuet.
Denne økonomiske støtte kan bruges på at implementere forebyggende foranstaltninger, der reducerer risikoen for halebid blandt grise – så det ikke er nødvendigt at halekupere.
Det glæder fødevareminister Jacob Jensen (V):
”Det er en rigtig god model, der vil betyde, at langt flere grise forventeligt beholder deres haler. Det har længe været en udfordring i branchen, at alt for mange grise halekuperes. Med ordningen skaber vi en klar incitamentstruktur, der tilskynder den enkelte landmand til at holde halebrænderen i ro. Det er gode nyheder for dyrevelfærden i Danmark”.
De forebyggende foranstaltninger kan blandt andet bestå af styrket tilsyn, adgang til halm og rodemateriale samt mere plads.
Den nye danske ordning, som er en del af dyrevelfærdsaftalen ”Sammen om Dyrene”, er netop blevet formelt godkendt af EU-Kommissionen og kan træde i kraft til nytår. Den nye ordning finansieres ved en forhøjelse af produktionsafgiften.