Ny afgiftsordning skal sikre færre kuperede grisehaler

20-09-2024

Fremover vil griseproducenter, der lader halerne på deres grise være intakte, modtage provenuet fra en afgift betalt af griseproducenter, der kuperer grisenes haler. Det sker, efter at EU-kommissionen har godkendt, at Danmark indfører en ny
støtteordning.

I Danmark er det forbudt for griseproducenter rutinemæssigt at halekupere deres grise, da det kan være smertefuldt og forårsage stress for grisen.

Alligevel får omkring 95 procent af alle grise klippet halen. En kortere hale reducerer nemlig risikoen for halebid, som kan føre til sår og infektioner hos grisene.

Derfor er fødevareminister Jacob Jensen (V) klar med en ny ordning, der på én gang skal sikre færre halebid, færre kuperede haler, og bedre dyrevelfærd i staldene.

Fremover skal der betales en afgift, hver gang en griseproducent vælger at halekupere en gris. Omvendt vil griseproducenter, der lader grisene beholde deres haler, modtage provenuet.

Denne økonomiske støtte kan bruges på at implementere forebyggende foranstaltninger, der reducerer risikoen for halebid blandt grise – så det ikke er nødvendigt at halekupere.

Det glæder fødevareminister Jacob Jensen (V):  

”Det er en rigtig god model, der vil betyde, at langt flere grise forventeligt beholder deres haler. Det har længe været en udfordring i branchen, at alt for mange grise halekuperes. Med ordningen skaber vi en klar incitamentstruktur, der tilskynder den enkelte landmand til at holde halebrænderen i ro. Det er gode nyheder for dyrevelfærden i Danmark”.

De forebyggende foranstaltninger kan blandt andet bestå af styrket tilsyn, adgang til halm og rodemateriale samt mere plads.

Den nye danske ordning, som er en del af dyrevelfærdsaftalen ”Sammen om Dyrene”, er netop blevet formelt godkendt af EU-Kommissionen og kan træde i kraft til nytår. Den nye ordning finansieres ved en forhøjelse af produktionsafgiften.

Fakta

  • Halekupering er fjernelse af en del af grisens hale for at reducere risikoen for halebid. Halebid kan føre til smertefulde sår og infektioner hos grisene.
  • I Danmark bliver omkring 95 pct. af alle grise halekuperet. Dette sker på trods af, at rutinemæssig halekupering er forbudt, og det kun er tilladt under særlige omstændigheder, hvor der er dokumenteret problemer med halebid.
  • For at undgå halebid uden at halekupere kan følgende forebyggende tiltag være relevante: skabe mere plads, intensivere tilsynet og give grisene adgang til halm og rodemateriale.
  • I ordningen forhøjes produktionsafgiften på grise, hvorefter provenuet fra afgiftsforhøjelsen fordeles til de producenter, der undlader at halekupere deres grise.
    Afgiftsændringen har været forelagt EU-Kommissionen i forhold til statsstøttereglerne, og Kommissionen har nu formelt godkendt ordningen.
  • Målsætningen for den påtænkte støtteordning er årligt at fordoble antallet af grise over en treårig periode, hvor behovet for halekupering ikke forekommer. Det er forventningen, at der vil blive produceret ca. 500.000 danske grise med hele haler i 2025.
  • Dyrevelfærdsaftalen “Sammen om Dyrene” 2024-2027 er Danmarks første omfattende aftale om dyrevelfærd. Den blev indgået den 9. februar 2024 af et bredt flertal i Folketinget, herunder regeringspartierne (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne) samt flere andre partier.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk