Nu er den nationale indsamling af opskrifter slut, og det estimeres, at fødevareministeriet har modtaget ca. 2.000 opskrifter fra over 100 borgere og organisationer. Med det indledes MadkulTOUR’en, hvor opskrifterne skal nyfortolkes og præsenteres for danskerne.
MadkulTOUR’en begynder i dag på Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor fødevareministeren får selskab af Jesper Vollmer og Louise Køster, der driver restauranten ved slottet, i Madkulturens transportable madværksted. Her skal de sammen med nogle skoleelever prøve kræfter med en opskrift på en hyldebærsuppe fra opskriftsindsamlingen. Desuden vil de fremmødte få mulighed for at blive inviteret med i ”køkkenet” og få en smagsprøve.
Opskriftsindsamlingen er en del af projektet ’Fortiden i fremtidens mad’, som er sat i værk for at imødekomme de tendenser, som man ser i danskernes madvaner. Hvert fjerde måltid består i dag af takeaway, restaurantbesøg eller færdigretter. Samtidig kommer færre børn med i køkkenet, hvor de netop har mulighed for at lære om gode og sunde madvaner.
Denne bekymring har ministeren tidligere delt, og han mener, at MadkulTOUR’en kan være et middel til at vise, hvordan vi kan blive inspireret af fortidens respektfulde håndtering af danske råvarer i vores madlavning:
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):
Jeg vil gerne starte med at sige tak til alle dem, som har delt deres familieopskrifter med mig. Det er rørende at læse de personlige historier, som I har sendt med. Det er tydeligt for mig at mærke, at madtraditioner har værdi for mange mennesker.
Med MadkulTOUR’en sætter vi fokus på gamle danske opskrifter, som jeg mener, vi skal værne om, fordi de tegner et historisk billede af madtraditioner i Danmark. Samtidig er opskrifterne kilder til inspiration, når vi skal mindske vores madspild og udnytte de danske råvarer, som vi har ved hånden. Det er dygtige madeksperter som Jesper Vollmer, der kan vise os, hvordan vi kan bruge gamle opskrifter på eksempelvis hyldebærsuppe i fremtidens madlavning.
På MadkulTOUR’en rundt om i Danmark ser jeg frem til en god smagsoplevelse og til at blive inspireret. Jeg ser også frem til gode snakke om madvaner og fremtidens fødevarer. Vi har gode råvarer i Danmark, og det skal vi også i fremtiden udnytte både på restauranter og hjemme hos os selv i hverdagene."
Næste stop på MadkulTOUR’en er den 16. december i Den Gamle By i Aarhus. Og her skal Malene Søgaard, som er den ene af ejerne bag virksomheden Pure Dansk, der sælger danske bælgfrugter, vise sin nyfortolkning af den klassiske småkage, vaniljekrans. Besøgende skoleelever får også mulighed for at prøve kræfter med at lave Den Gamle Bys egen ikoniske vaniljekrans.