Fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025 er på plads

11-12-2024

EU-landene blev natten til onsdag enige om fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025, hvor minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) blandt andet har sikret, at det fortsat er muligt for danske fiskere at fiske efter jomfruhummer og tunge i Kattegat.

Fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025 er faldet på plads efter lange forhandlinger mellem EU-landene. Aftalen kommer i forlængelse af de bilaterale og trilaterale aftaler, som EU har indgået med Storbritannien og Norge forinden rådsmødet. Her er der sikret gode fiskerimuligheder for danske fiskere i Nordsøen efter mange af de fælles bestande, hvor dansk fiskeri har langt størstedelen af sin omsætning.

Med minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i spidsen har det fra dansk side været vigtigt at sikre en tilstrækkelig bifangstkvote for torsk i Kattegat, så fiskeriet efter jomfruhummer kan fortsætte, samtidig med at der tages et nødvendigt hensyn til torsken, der har det svært i Kattegat. Resultatet af forhandlingerne er blevet, at jomfruhummerfiskeriet i Skagerrak og Kattegat kan videreføres på et uændret kvoteniveau, mens bifangstkvoten for torsk midlertidigt reduceres med 21 pct. samtidig med, at den tidligere mulighed for at give ekstra bifangstkvoter for torsk til de fartøjer, der deltager i kameraprojektet i Kattegat ophører.

 Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:

Det har været lange forhandlinger med mange hensyn, der skulle balanceres. Overordnet set har vi fået det bedst mulige resultat med hjem til Danmark og de danske fiskere, som med den samlede aftale nu har fuldt overblik over, hvad de kan fiske i 2025 – også i forhold til Norge og Storbritannien. Jeg er glad for, at det lykkedes os at fastholde muligheden for et fiskeri i Kattegat efter både jomfruhummer og tunge.  Det er meget vigtigt for havnene rundt om Kattegat. Desværre var der ikke vilje til at understøtte et forsat kameraprojekt i Kattegat med incitamenter til fartøjer, der deltager i projektet. Jeg vil drøfte kontrollen af fiskeriet generelt med Folketingets partier i forbindelse med de kommende forhandlinger om fremtidens erhvervsfiskeri.

Lige som sidste år var makrel igen i år et vigtigt tema for Danmark. Der er mange EU-lande, som har en stor interesse i makrelfiskeriet og en historisk aftale fra 1983-84 blev drøftet i forhold til den nye situation, der blandt andet er opstået efter Brexit. Danmark afgav en erklæring, der understregede, at Danmark fremover forventer, at aftalen fra 1983-84 respekteres ved fordelingen af makrelfiskeriet.

Se fordelingen af kvoter her.

Obs: Kvotetabel er opdateret den 12. december 2024. 

Væsentlige resultater – fiskerimuligheder 2025

  • Der er indgået fiskeriaftaler med Norge og Storbritannien, så der er klarhed over kvoterne fra årets begyndelse og adgang til fiskeri i norske farvande.
  • Kvoten for torsk i Nordsøen reduceres med 22 pct., og kvoten for torsk i Skagerrak reduceres med 20 pct.
  • Kvoten for havtaske i Nordsøen stiger med 156 pct.
  • Kvoten for sej i Nordsøen stiger med 5 pct.
  • Kvoten for torsk i Kattegat reduceres med 21 pct. og er fortsat en bifangstkvote. Selektive redskaber med høj torskeselektivitet skal fortsat anvendes. Den supplerende kvote, som en medlemsstat tidligere har kunnet tildele fartøjer, som deltager i et projekt med elektronisk monitorering med kamera, er fjernet.
  • Kvoten for tunge i Skagerrak, Kattegat og vestlig Østersø reduceres med 37 pct. Der indføres en lukkeperiode på en måned fra medio maj til medio juni for direkte tungefiskeri i gydeperioden.
  • Kvoten for makrel i Nordsøen reduceres med 21 pct.
  • Kvoten for kuller i Nordsøen reduceres med 9 pct., og kvoten for kuller i Skagerrak/Kattegat reduceres med 6 pct.
  • Sildekvoten for konsum i Nordsøen reduceres med 34 pct., mens sildebifangstkvoten er uændret.
  • Sild i Skagerrak/Kattegat må fortsat kun fiskes som bifangst inden for en begrænset mængde, men det er samtidig gjort muligt, at sildekvoterne kan fiskes fuldt ud i Nordsøen.
  • For ål videreføres foranstaltningerne uændret. Der vil således være en lukkeperiode på seks måneder i ålens vandringsperiode. Af hensyn til fiskerierhvervet kan medlemslandene fastsætte en eller flere perioder på op til i alt 30 dage inden for lukkeperioden, hvor fiskeri kan tillades, lukkeperioden skal forlænges tilsvarende. I Østersøen, Skagerrak og Kattegat (ICES område 3) skal der være enighed mellem medlemsstaterne om en samlet plan for lukninger.
  • Såfremt der ikke kan opnås enighed bliver lukkeperioden fra 15. september 2025 til 15. marts 2026 uden mulighed for 30 dages fiskeri.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk