Med Aftale af grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021 besluttede et bredt flertal i Folketinget, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Efter halvandet års arbejde har fødevareminister Jacob Jensen (V) netop lanceret regeringens nye handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Det skete på Hotel- og Restaurantskolen i København med taler fra ministeren og direktør på skolen Anne-Birgitte Agger. Desuden var interessenter fra den plantebaserede værdikæde til stede til lanceringen.
Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der skal styrke den grønne omstilling af fødevare- og landbrugssektoren. Regeringen sætter med handlingsplanen retningen for hele den plantebaserede værdikæde fra landmand til forbruger. Handlingsplanen er skabt i dialog med interessenter på området med ambitionen om at udbrede sunde og klimavenlige fødevarer på de danske tallerkener og samtidig skabe en førende dansk plantebaseret fødevareproduktion til spisebordene i resten af verden.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):
Det er med stor glæde og ikke mindst stolthed, at jeg på vegne af regeringen i dag kan præsentere handlingsplanen for plantebaserede fødevarer. Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe vores klimaaftryk. Vi har brug for handlingsplanen, der viser, hvordan vi kan understøtte hele den plantebaserede værdikæde og herved bidrage til den nødvendige omstilling. Produktionen af plantebaserede fødevarer er i øvrigt også en unik mulighed for at øge den danske fødevareeksport og tage førertrøjen på området. Med denne handlingsplan har regeringen dermed sat retning for den fortsatte udvikling af landbrugs- og fødevaresektoren.
Læs handlingsplanen for plantebaserede fødevarer her.