Millioner på vej til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor

27-11-2023

Plantefonden har netop offentliggjort de i alt 36 projekter, der har fået tilsagn for et samlet beløb på 58,2 mio. kr. Projekterne spænder fra opkvalificering af køkkenprofessionelle til oplysningsindsatser, der skal styrke det private forbrug.

Fonden for Plantebaserede Fødevarer – også kaldet Plantefonden - er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021. Med aftalen er der afsat 675 mio. kr. til Plantefonden i årene 2023-2030. Plantefonden uddeler i den første ansøgningsrunde 58,2 mio. kr.

Midlerne fra Plantefonden skal bidrage til udvikling af sektoren, så vi både herhjemme og i udlandet kan nyde godt af fremtidens danske plantebaserede fødevarer. Ud af de 36 projekter, der får tilsagn i den første runde, vil 33 projekter allerede påbegynde arbejdet fra januar måned 2024. 

I fondens første ansøgningsrunde har bestyrelsen valgt primært at fokusere på projekter, der arbejder med udviklingsområdet efterspørgselsfremme. Det vil sige projekter, der understøtter en mere plantebaseret madkultur og gør danske plantebaserede fødevarer til et attraktivt valg i Danmark og i udlandet. Desuden har der været fokus på at støtte mindre projekter for at sikre, at fondens midler får bred indflydelse i hele Danmark.

Man kan se en oversigt over alle projekter, der har fået tilsagn her.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):

”Jeg vil gerne starte med at rose Plantefondens bestyrelse for det store arbejde. Plantebaserede fødevarer er en vigtig del af den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresektor. Derfor er jeg også meget glad for, at Plantefonden nu har givet tilskud til de første projekter. Det er godt, når der kommer mere grønt på vores tallerkener. Både for folkesundheden og for vores klimaaftryk. Og her er midlerne fra Plantefonden vigtige. Det giver danskerne mulighed for at spise mere grønt samtidig med, at Danmark kan tage førertrøjen i produktion og eksport af plantebaserede fødevarer. Jeg ser desuden meget frem til at besøge flere af projekterne og høre nærmere om deres arbejde.”

Forperson for Plantefonden Marie-Louise Boisen Lendal:

”Et samlet Folketing står bag Plantefondens tilblivelse. Det giver et rygstød og et ansvar for at sikre, at det her bliver startskuddet til øget forbrug og produktion af plantebaserede fødevarer i Danmark. Et øget forbrug og produktion af plantebaserede fødevarer er et columbusæg i forhold til at løse fødevaresektorens bæredygtighedsudfordringer. Det skal lykkedes. Det får allerede international opmærksomhed, og jeg håber, at andre af verdens lande vil se, hvor vigtig den her dagsorden er.”

Fakta

  • I Plantefondens første ansøgningsrunde er der givet 36 tilsagn og 45 afslag.
  • Fonden for Økologisk Landbrug (FØL) udmøntede 25 mio. kr. fra Plantefonden primo 2023 til plantebaserede, økologiske projekter. De 25 mio. kr. blev udmøntet af FØL af hensyn til hurtigst muligt at få nogle af midlerne ud og gøre en forskel.
  • Hele 78 pct. af tilsagnsmidlerne er givet til efterspørgselsfremme, som var første rundes primære fokus. 
  • Det er pålagt fonden i hver ansøgningsrunde at tilstræbe at give tilsagn for minimum 50 pct. til projekter, der støtter udviklingen af økologiske, plantebaserede fødevarer. I denne runde er 58 pct. af alle tilsagn givet til sådanne projekter.
  • Det største område, der har fået tilsagn i denne runde, er plantebaseret mad i offentlige og private køkkener og foodservice. Hele 46 pct. af årets pulje går hertil
  • Plantefondens næste ansøgningsrunde forventes at være åben fra februar til maj 2024. Fokus for denne runde vil fremgå af bestyrelsens handlingsplan for 2024, som forventes at blive offentliggjort på Plantefondens hjemmeside i slutningen af 2023.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk