Flere grønne proteiner til dyr og mennesker

08-12-2023

Bælgfrugter, tang og insekter kan udgøre mere klimavenlige alternativer til protein og være med til understøtte den grønne omstilling af dansk landbrug. Regeringen præsenterer ny strategi for grønne proteiner, der skal fremme udviklingen af langt flere grønne proteiner i Danmark.

I dag offentliggøres regeringens strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker. Strategien skal understøtte regeringens vision om, at Danmark i 2030 skal producere betydeligt flere grønne proteiner af høj kvalitet til både foder og fødevarer.

Flere grønne proteiner skal bidrage til at mindske behovet for importeret foder såsom soja og understøtte overgangen til en mere plantebaseret fødevaresektor. Der er desuden en stigende global efterspørgsel på proteinkilder, som kan komme de danske virksomheder til gode. Dette gælder også eksport af teknologiske løsninger såsom biosolutions, hvor Danmark er i front.

Med strategien samler regeringen indsatser, der fremmer udviklingen af grønne proteiner i Danmark. Fælles for mange af de grønne proteiner er, at de har et stort potentiale på sigt. Derfor har strategien især fokus på indsatser til forskning og udvikling, som kan bane vejen for mere velsmagende og klimavenlige proteiner til fødevarer.

Andre indsatser er støtteordninger og fonde med fokus på udviklingsprojekter, som kan bidrage med mere viden om danskproduceret protein. I strategien indgår også regeringens indsatser for øget internationalisering og eksport af danske produkter og løsninger.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):

"Der er et behov for at opskalere den danske proteinforsyning til både foder og fødevarer, så den i højere grad er baseret på proteiner af høj kvalitet og samtidig belaster vores klima langt mindre. Derfor er jeg meget glad for, at regeringen nu kan offentligøre vores proteinstrategi, der samler en lang række initiativer, som samlet set skal hjælpe med at øge produktionen af grønne proteiner. En øget produktion af proteiner med et lavt miljø- og klimaaftryk bidrager først og fremmest til den grønne omstilling af dansk landbrug, men er også et område med stort udviklingspotentiale, som kan bidrage til øget værdiskabelse i hele fødevarekæden og forhåbentlig inspirere andre lande til at kigge vores vej.”

Erhvervsminister Morten Bødskov (S):

"Vi har i Danmark et kæmpe potentiale for at udvikle nye og bæredygtige proteiner. Det er både godt nyt for klimaet, men også for dansk erhvervsliv, der allerede er langt fremme, når det kommer til innovation, udvikling og forskning inden for området. Det engagement skal vi give et velfortjent rygstød, og derfor har regeringen præsenteret en målrettet indsats på nye grønne kilder til protein. Strategien er et godt springbræt for, at vores danske produktionsvirksomheder og iværksættere kan få nye ideer ud at flyve, og for at vi kan fjerne nogle af de unødvendige barrierer, der forhindrer og forsinker fremtidens grønne løsninger.”

Læs strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker her.

 

Fakta

  • Strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021.
  • Strategiens formål er at pege på, hvordan grønne proteiner er en del af den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren samtidig med at kunne bidrage til øget eksport af danske proteiner.
  • Grønne proteiner er defineret som alternative proteiner, der understøtter en forsyningskæde, der afværger eller begrænser den menneskeskabte udledning af drivhusgasser samtidig med, at produktionen i højere grad sker under hensyntagen til natur og biodiversitet sammenlignet med konventionelt protein (soja til foder og animalske produkter).
  • Cirka 30 forskellige interessenter har givet input til arbejdet i form af skriftlige bidrag og deltagelse i følgegruppemøder og workshops. Der er endvidere udarbejdet tre analyser.
  • Strategien er bygget op om tre fokusområder, som hver især vurderes at kunne bidrage til øget dansk produktion af grønne proteiner i fremtiden: 1) grøn bioraffinering; 2) proteinrige afgrøder og 3) nye proteinkilder, herunder biosolutions og rest- og sidestrømme. For hvert fokusområde beskrives potentialer, barrierer og initiativer for udviklingen af en række grønne proteiner.
  • Strategien adskiller sig fra handlingsplan for plantebaserede fødevarer ved også at omhandle foder til dyr. Hertil fokuserer strategien ikke kun på det plantebaserede, men bredt på proteinkilder, som produceres med en lavere miljø- og klimabelastning end traditionelle animalske fødevarer. Eksempler er græsprotein, muslinger og insekter.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk