Allerede inden mælken køres på marked i Bangladesh, går en stor del tabt i utætte rør. Ofte er mælken også sur, når den endelig når frem til en bangladeshisk familie, fordi mælkeproducenten ikke har de rette faciliteter til at køle den ned. Det er ikke alene spildt mælk, men også et eksempel på de problemer, som det tætbefolkede land i Sydasien kæmper med. Men det skal danske løsninger fremover være med til at forhindre. Danmark og Bangladesh har netop indgået et strategisk sektorsamarbejde, som både har til formål at fremme en bæredygtig fødevareproduktion i Bangladesh, skabe tætte relationer på grønne dagsordener og samtidig åbne døre for dansk eksport til landet – og det glæder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen:
”I Danmark er vi rigtig gode til både at optimere vores fødevareproduktion og undgå spild undervejs. Det skyldes ikke mindst en høj ressourceeffektivitet, som er et resultat af god fødevaresikkerhed og innovative løsninger fra erhvervets side. Bangladesh har derimod med en hastigt voksende befolkning, der skal brødfødes, en stor udfordring i, at fødevarer går til spilde, inden de overhovedet når de bangladeshiske tallerkener. Jeg ser derfor et stort potentiale i, at vi fra dansk side fremover assisterer myndighederne i Bangladesh med at løfte både fødevareproduktionen og fødevaresikkerheden og samtidig fremme bæredygtighed og muligheden for dansk eksport”.
I praksis betyder samarbejdet med Bangladesh, at Danmark stiller viden til rådighed og sammen med de bangladeshiske myndigheder finder de løsninger, der passer bedst til landets specifikke udfordringer. De lokale myndigheder er selv ansvarlig for at implementere løsningerne. Samarbejdet fokuserer udover større fødevaresikkerhed og mindre fødevaretab også på bæredygtighed og ressourceeffektivitet.
Det er langt fra første gang, at Danmark indgår et sådant sektorsamarbejde. Ud over Bangladesh er der lignende projekter i både Kina, Indonesien, Vietnam, Kenya, Nigeria og Mexico, ligesom et nyt samarbejde med Sydafrika er på vej. Erfaringerne fra de strategiske samarbejder viser, at de skaber varige resultater i partnerlandene, og at det derfor er en effektiv måde at aktivere udviklingsmidler på.