Fødevareministeren til madspildskonference i Stockholm: Task force skal fjerne benspænd og hjælpe vores virksomheder bedre ind i madspildskampen

26-04-2023

Tonsvis af mad havner hvert år direkte i skraldespanden, som i stedet kunne være landet på middagsborde verden over. Alene i Danmark har vi et samlet madspild på 814.000 tons. Fødevareminister Jacob Jensen (V) er i dag samlet med sine nordiske kollegaer, interessenter og virksomheder til konference i Stockholm, hvor de sammen dykker ned i, hvordan langt mere mad rammer vores tallerkener fremover. Ministeren har netop aktiveret en task force, som især skal fokusere på at gøre det lettere for danske virksomheder at donere overskudsvarer og dermed mindske madspild.

Der er innovative madspildsløsninger på dagsordenen i Stockholm i dag, hvor fødevareministeren deltager i Nordic Food Waste Summit sammen med sine nordiske kolleger, mens også Kongehuset er repræsenteret i kampen mod madspild ved Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, som åbner dagen med en tale.

I Danmark smider vi samlet set madvarer ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år, og dét tal har fødevareminister Jacob Jensen (V) sat sig for at bringe ned. Det gælder hele værdikæden – både hjemme i danskernes private køkkener og i affaldscontaineren bag supermarkedet. En af de store udfordringer på madspildsområdet er nemlig, at dagligvarebutikkerne ofte møder en lang række barrierer, når de vil donere deres overskudsmad. Derfor har ministeren aktiveret en tværministeriel task force, som skal finde frem til løsninger, der gør det lettere for danske virksomheder at donere overskudsvarer til gavn for eksempelvis trængte familier.

Fødevareminister Jacob Jensen (V):

”Dansk detailhandel smider hvert år 96.000 tons mad ud, hvor meget af det fortsat kan gøre stor gavn. Mange ønsker at donere de varer, de har i overskud, men de løber ofte ind i en række barrierer og regler, der gør det alt for besværligt. Det skal vi have ryddet op i, og jeg har derfor aktiveret en task force, som blandt andet skal finde på løsninger til det. Særligt i en tid, hvor klimaet er under pres, og fødevarepriser presser mange danskeres madbudgetter til bristepunktet, er det helt skævt, at millioner af kartofler, gulerødder og æg havner direkte i skraldespanden. Derfor er jeg også enormt nysgerrig efter at høre, hvilke gode erfaringer mine nordiske kollegaer har her i Stockholm i dag. Det er afgørende, at vi fortsætter det gode arbejde for at mindske vores madspild – både hjemme i køkkenerne og hos vores virksomheder”.

En del af den tværministerielle task forces arbejde bliver at se på, hvordan der kan ryddes op i bureaukrati og benspænd, så langt mere mad finder vej til danskernes tallerkner i stedet for affaldscontaineren. Arbejdet løber af stablen i foråret 2023 med en ambition om, at fødevareministeren til sommer vil modtage en række forslag til mulige justeringer og regelforenklinger på området.

Fakta

  • Danmarks samlede mængde madspild udgør 814.000 tons på tværs af alle led i fødevareværdikæden. Dagligvarebutikkerne smed 96.000 tons mad ud, viste en analyse fra Miljøstyrelsen fra 2019.
  • Rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling ender årligt som madspild i de danske forbrugers skraldespande. Det svarer til ca. 274.000 kartofler, 219.000 gulerødder og knap 16.000 stykker rå kylling dagligt (ONE\THIRD, 2022).
  • 11 mio. æg ender årligt som madspild i husholdninger. Det svarer til godt 30.000 æg, der smides ud hver dag (ONE\THIRD, 2022).
  • I Danmark smider vi samlet set mad ud for en værdi af 8,6 mia. kr. hvert år (ONE\THIRD, 2022).

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk