Verden er under stor forandring. En kombination af bl.a. Brexit, COVID-19 og krigen i Ukraine har sendt voldsomme rystelser gennem de globale markeder og skabt stor usikkerhed. Mange lande tænker i højere grad i national selvforsyning, hvilket udfordrer dansk eksport. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet. Men det skaber også muligheder.
Det kalder på en styrket indsats for danske eksportmuligheder i fremtiden. Derfor præsenterer regeringen nu en ny handlingsplan for fødevareklyngens eksport til de globale markeder. Den danske fødevareklynge har nemlig en unik mulighed for at bidrage til at løse de globale udfordringer med effektive, bæredygtige og innovative løsninger.
Fødevareminister Rasmus Prehn siger:
”Fødevareklyngen leverer både sunde og sikre produkter til hele verden – og det skal de blive ved med på trods af stor usikkerhed på de internationale markeder. For det spiller en vigtig rolle for både vækst og beskæftigelse i Danmark. Derfor ønsker vi fra regeringens side med den her handlingsplan at bringe Danmarks styrkeposition på eksport af fødevarer endnu stærkere i spil til gavn for både fødevareklyngen, dansk vækst og beskæftigelse og grøn omstilling på globalt plan.”
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
”Behovet for bæredygtige kvalitetsfødevarer stiger – både på grund af stigende befolkningstilvækst og klimaforandringerne, men også på grund af de stadig flere kriser, der sætter forsyningssikkerheden under pres. Derfor er det vigtigt at bringe danske produkter og løsninger i spil internationalt og aktivt gøre en forskel for den globale grønne omstilling. Vi tror på, at vi fra dansk side kan skabe bæredygtige løsninger til gavn for danske arbejdspladser, og på samme tid bidrage til at løse de store udfordringer ude i verden.”
Praktisk:
Fredag d. 9. september 2022 kl. 9.00-10.45 lancerer regeringen sin eksporthandlingsplan for fødevareklyngen på Carlsberg Museum på adressen: Valby Langgade 1, 2500 København.
Pressen er velkommen til at deltage.
Pressekontakt:
Journalister kan tilmelde sig ved at kontakte presserådgiver Ditte-Marie Rye på dijen@fvm.dk.
Program:
Velkomst
Lise Walbom, CEO, Food Nation
Vejen til øget eksport i en tid med turbulens og usikkerhed?
Frank Øland, Chefstrateg, Danske Bank
Lancering af regeringens eksporthandlingsplan for fødevareklyngen
Jeppe Kofod, Udenrigsminister
Rasmus Prehn, Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
De næste skridt for dansk fødevareksport - perspektiver fra erhvervet
Tina Sejersgård Fanø, Vicedirektør, Novozymes
Simon Stevens, Executive Vice President, International, Arla Foods
Cees ’t Hart, CEO, Carlsberg
Jais Valeur, CEO, Danish Crown
Det globale perspektiv på fødevareklyngens fremtidige eksport
Susanne Hyldelund, Danmarks ambassadør i Tyskland
Next step med regeringens eksporthandlingsplan for fødevareklyngen