Fredag d. 3. juni på Madens Folkemøde lancerer fødevareminister Rasmus Prehn sin nye visionsbog om fremtidens madlandskab i Danmark. Sammen med 30 nøglepersoner sætter ministeren retningen for en klimavenlig og sund madkultur frem mod 2030.
For hvordan omstiller vi fødevaresystemet til at være mere bæredygtigt og moderne? Kan vi få folk til at spise sundere, uden at vi nødvendigvis behøver at fortælle dem om det? Og hvordan gør vi klimavenlig mad til noget, som både folk på Østerbro og i Hobro gider spise?
Det er nogle af de spørgsmål, som fødevareministeren søger svar på med hjælp fra kokke, eksperter og ildsjæle inden for madens univers. Samtidig byder politikere og forenings- og brancheledere ind med deres perspektiver på klimaets betydning for vores madkultur, og hvordan vi sikrer sunde spisevaner. Bogen er krydret med 17 opskrifter udviklet af forårsholdet på den nystartede Gram Højskole. De 13 højskoleelever giver deres bud på, hvordan fremtidens tallerken kan se ud.
Fødevareminister, Rasmus Prehn, siger:
”Vores madkultur er meget mere, end bare det vi putter i munden. Den seneste tid har vist, at fødevarepolitik er blevet storpolitik. Vi er nødt til at sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion. Det understreges både med klimakrisen og nu med krigen i Ukraine. Som fødevareminister er det en af mine fornemmeste opgaver at stå i spidsen for den nødvendige debat om, hvor det danske madlandskab skal være i 2030. Derfor har jeg samlet en lang række af de mest toneangivende stemmer i debatten om sund og klimavenlig mad. Madlandskab 2030 er mere end en bog. Det er et visionsprojekt, der sætter en retning for, hvor vi skal være i 2030, og hvordan vi kommer derhen. Jeg tror på, vi bedst løfter de forandringer, der skal til, i fællesskab. Det danske madlandskab skal være et sprudlende og klimavenligt pilotprojekt til inspiration for resten af verden.”
Praktik
Lanceringen af Madlandskab 2030 foregår på Madens Folkemøde i Laden klokken 13.00
Pressen er velkommen i Laden fra klokken 12.45.
Fakta om Madlandskab 2030
- Fødevareminister, Rasmus Prehn, har i Madlandskab 2030 samlet mere end 30 nøglepersoner, der hver især beskriver deres visioner for en sund, klimavenlig, bæredygtig og samlende madkultur.
- Madlandskab 2030 bliver lanceret til Madens Folkemøde fredag d. 3. juni 2022. Se programmet for Madens Folkemøde her
Bogen har bidrag fra:
- Marie Bjerre, folketingsmedlem for Venstre og ordfører for bæredygtighed, klima og verdensmålene
- Carl Valentin, folketingsmedlem for SF og ordfører for miljø og fødevarer
- Malene & Astrid Søgaard, stiftere og ejere af bælgfrugtsprodukterne fra Pure Dansk
- Rasmus Munk, køkkenchef og medejer af restauranten Alchemist
- Pelle Guldborg Hansen, ph.d. og adfærdsforsker på RUC
- Emilie Qvist Kjærgaard, køkkenchef og ejer af restauranten Medvind
- Daniel Hervik, direktør i Haver til Maver, en nytænkning af den gamle skolehave-idé
- Gorm Wisweh, kok og medejer af restauranten Gorm’s Pizza
- Anne-Birgitte Agger, direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København
- Nima Sophia Tisdall, grundlægger af Blue Lobster, en digital fiskerimarkedsplads
- Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturredningsforening
- Christian Ibsen, direktør i tænketanken CONCITO
- Mette Susgaard, medlem af Den Grønne Ungdomsbevægelse
- Jette Bredahl Jacobsen, næstformand i Klimarådet
- Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom
- Claus Richter, direktør i Diabetesforeningen
- Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen
- Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet
- Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse
- Mona Striib, forperson for FOA
- Svend Brodersen, ejer af Gram Slot, der huser Danmarks største økologiske produktion
- Signe Frese, CSR-direktør i COOP
- Christian F. Puglisi, kok og manden bag BÆST og det økologiske bageri Mirabelle
- Mads Friis, direktør i McDonald’s Denmark
- Jane Sandberg, direktør for Enigma – Museum for post, tele og kommunikation
- Dulfi Al-Jabouri, skuespiller, madentusiast og vært i TV 2-programmet Madholdet
- Bente Sloth, cheføkonoma på Aarhus Universitetshospital
- Lea Gry von Cotta-Schønberg, direktør i Fødevarebanken
- Judith Kyst, direktør i Madkulturen
- Melina Shannon-diPietro, direktør i MAD Academy
- Ud over visionskapitler om fremtidens madlandskab indeholder bogen faglige essays om bl.a. kostråd og madspild fra redaktionsgruppen, der består af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevarestyrelsen, Landbrugsstyrelsen, Fiskeristyrelsen og Madkulturen.
- Madlandskab 2030 samler også 17 opskrifter på sund og klimavenlig mad udviklet af Gram Højskoles forårshold. Opskrifterne giver et bud på, hvordan fremtidens tallerken ser ud.