Nu rykker de klimavenlige kostråd ind i klasselokalet

08-06-2022

Der skal bogstaveligt talt andre boller på suppen, hvis fremtidens forbrugere skal spise sundt og klimavenligt. Derfor rykker De officielle Kostråd, der sidste år blev lanceret på ny med fokus på både sundhed og klima, nu ind i skoleklasserne.

Det sker med et nyt digitalt undervisningsunivers, der er målrettet madkundskabstimerne for 6.-klasses-eleverne.

Her vil eleverne bl.a. møde gode video-tips fra populære influencere og få mulighed for at tage et kørekort udi smagenes verden og de nye klimavenlige kostråd.

”Det er helt afgørende, at vores børn og unge får grundlagt de sunde og klimavenlige vaner så tidligt som muligt. Derfor er jeg virkelig begejstret for den her form for undervisning, hvor vi gør det sjovt og nemt for de unge at lære at lave sund og klimavenlig mad, som samtidig smager forrygende,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Der er et stort potentiale i at få børn og unge til at lave klimavenlig mad. Klimarådet vurderer, at man kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent ved at følge kostrådene.

”Det vil virkelig batte noget i klimaregnskabet, hvis vi kan få alle med på vognen fra start,” siger Rasmus Prehn.

Mens De officielle Kostråd har anbefalinger om råvarer og madvaner, der er godt for sundheden og klimaet, har det nye undervisningsmateriale også fokus på, at mad og måltider skal være en god oplevelse.

For mad skal ikke bare være nyttigt for sundhed og klima – det skal også smage godt og se indbydende ud.

”Vores mål er at skabe engagement og madglæde hos eleverne uden løftede pegefingre, og derfor skal eleverne bl.a. eksperimentere med tilberedningsteknikker og tilsmagning for at undersøge, hvordan man kan skabe stor velsmag, også med råvarer, eleverne måske ikke er så erfarne med,” siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Det nye undervisningsmateriale er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal. Materialet er frit tilgængeligt for alle og kan findes på Gyldendals digitale undervisningsplatform madkundskab.gyldendal.dk.

”Det er en vigtig samfundsopgave at støtte vores børn og unge i at leve et sundt liv og samtidig at tage aktiv del i en bæredygtig samfundsudvikling. Vi er derfor meget glade for at kunne samarbejde med Madkulturen og Fødevarestyrelsen om at udbrede de nye kostråd til børn og unge og på samme tid guide dem i retning af mere klimavenlige kostvaner,” siger forlagschef Mikael Pedersen, Gyldendal.

Undervisningsmaterialet er tilgængeligt fra i dag onsdag den 8. juni.

Fakta

  • Undervisningsmaterialet har titlen ”Fra kostråd til madkultur” og indeholder et undervisningsforløb med teori, undervisningsfilm, opgaver, smagskørekort, læringsvideoer og video-tips fra populære influencere.
  • Undervisningsforløbet er målrettet grundskolens madkundskabsundervisning for 6.-klasserne.
  • Materialet tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
  • Undervisningsforløbet skal ruste børn og unge til at træffe reflekterede valg om kost og klima.
  • Materialet er udviklet i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Madkulturen og forlaget Gyldendal.
  • Undervisningsmaterialet er målrettet undervisere i madkundskab, som kan finde ”Fra kostråd til madkultur” på dette link: madkundskab.gyldendal.dk

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk