Kostråd skal mindske CO2’en fra de offentlige gryder

27-01-2022

Nu får køkkenerne i daginstitutioner, skoler og arbejdspladser ny hjælp til at servere sund og klimavenlig mad. I dag lanceres Kostråd til Måltider, som er en ’oversættelse’ af de officielle kostråd specifikt til professionelle køkkener. Det skal gøre det lettere at lave sund og klimavenlig mad.

Hver dag bliver der lavet 650.00 måltider i kantiner på arbejdspladser, på skoler og i daginstitutioner. Nu skal kostråd lavet specifikt til de offentlige køkkener hjælpe til, at både klima og sundhed bliver tænkt mere ind i madlavningen.

På baggrund af data og beregninger fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Klimarådet i en helt ny rapport, at man ved at følge kostrådene kan reducere klimabelastningen fra kosten med helt op til mellem 31 og 45 procent.

Helt konkret består Kostråd til Måltider af ti principper for måltider, som er en ’oversættelse’ af De officielle Kostråd lavet specifikt til de professionelle køkkener. De skal gøre arbejdet med kostrådene ude i køkkenerne mere håndgribeligt. Samtidig er der lavet en råvareoversigt og en guide til portionsstørrelser.

Rasmus Prehn, Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri:

”Der er en kæmpe klimagevinst i at få professionelle og dygtige medarbejdere i de offentlige køkkener til at lave mere velsmagende, sund og klimavenlig mad. Dels fordi CO2’en helt konkret bliver reduceret fra køkkenerne, dels fordi at klimavenlig mad, lavet af professionelle køkkener, kan inspirere os alle sammen til at prøve det mere af derhjemme. Hvis man har fået en hamrende god omgang bolognese uden kød, men med gulerødder og linser i kantinen på jobbet, vil flere måske prøve det af derhjemme. Og her har vi jo forskernes helt utvetydige ord for, at det vil batte markant i klimaregnskabet og ikke mindst i forhold til danskernes egen sundhed.”

Fakta

 • 3 ud af 5 danskere vil gerne spise mere klimavenligt (Madkulturen).
   
 • En gennemsnitlig dansker i alderen 6-64 år kan reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45% ved at følge kostrådene (Klimarådet).
   
 • Samfundet vil kunne indhente 12 mia. kr. årligt i sundhedsøkonomiske gevinster og forebygge ca. 1.000 for tidligere dødsfald hvert år, hvis danskerne i højere grad fulgte kostrådene (Københavns Universitet).
   
   

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk