Offentlige køkkener får millioner til øko-måltider

25-03-2021

Regeringen og dens støttepartier sætter 40 millioner kroner af til en køkkenomstillingspulje, der skal fremme økologi og klimavenlig mad i de offentlige køkkener.

Flere og flere danskere går allerede efter det lille røde ø-mærke, når de handler ind, og det skal de offentlige køkkener i højere grad også kunne. 

Sammen med sine støttepartier har regeringen besluttet at lave en køkkenomstillingspulje med i alt 40 millioner kroner, som skal støtte klima- og økologiomlægning i de kommunale, regionale og statslige køkkener.

Der er flere eksempler på kommuner og offentlige køkkener, der er rigtig langt med økologien, og jeg håber, det her vil få endnu flere i den retning. Det er super vigtigt, at de køkkener, der gerne vil, har gode muligheder for at eksekvere på ambitionen, som i sidste ende vil være godt for klimaet, danskernes sundhed og det økologiske marked, siger fødevareminister Rasmus Prehn. 

De offentlige køkkener tilbereder dagligt 800.000 måltider, og ifølge forskning serverer offentlige køkkener typisk også sundere og mere klimavenlig mad.

Pengene afsættes over en fireårig periode med 10 millioner kroner årligt og kan bl.a. understøtte efteruddannelse af køkken- og ernæringspersonale.

Ordførercitater:

SF har råbt og skreget om mere grøn økologisk kost i de offentlige køkkener. Og med omstillingspuljen her sker der endelig noget. Efteruddannelse af køkkenpersonale er så afgørende for, at vi i det offentlige i fremtiden kan få mere velsmagende grøn mad. Det manglede da bare, siger Carl Valentin, fødevareordfører for SF.

Økologi skal være for alle og det sikrer vi når kommuner og regioner omstiller til mere økologisk kost. Enhedslisten har via finansloven været med til at sikre, at vi nu kan komme videre med omlægning af offentlige køkkener. Der er mange gode erfaringer med at økologisk omstilling, som samtidig har medført at køkkener har opnået mindre madspild, bedre mad og større arbejdsglæde. Jeg håber flere kommuner vil omstille til økologisk kost, siger Søren Egge Rasmussen, landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten.

De offentlige køkkener skal vise vejen og inspirere til et grønnere middagsbord, hvor det lækre alsidige måltid står i centrum. I Radikale Venstre har vi sat et mål om, at alle offentlige køkkener skal have nedbragt deres co2 med 50 procent i 2030. Det kan man gøre på forskellige måder, og det er vigtigt for os, at kommuner og regioner har friheden til selv at finde vejen til målet. Men én ting er sikkert, det kræver efteruddannelse af køkkenpersonalet. Så vi er utroligt glade for denne køkkenomstillingspulje. Det er en stor hjælp til køkkenpersonalerne i mange kommuner, siger Kathrine Olldag, fødevareordfører i Radikale Venstre.

Vi i Socialdemokratiet er rigtig glade for, at vi nu laver en pulje til bl.a. at efteruddanne køkken- og ernæringspersonale. De offentlige køkkener spiller allerede i dag, med 800.000 daglige måltider, en nøglerolle ift. at fremme økologi og omstillingen til mere miljøvenlige kost. Mere efteruddannelse vil give flere den mulighed og kan give udviklingen af økologi endnu et rygstød, siger Anders Kronborg, fødevareordfører i Socialdemokratiet.
 

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk