To milliarder fra Brexit-reserven på vej til Danmark

18-06-2021

Europa-Parlamentet og Rådet er nu enige om en samlet Brexit-reserve. Danmark står til at modtage næsten to milliarder kroner, som skal fordeles til fiskerierhvervet og øvrige erhverv. Minister ser frem til at drøfte udmøntningen med Folketingets partier.

De længe ventede midler fra den såkaldte Brexit-reserve er nu forhandlet på plads i EU. Der er tæt på 2 mia. kr. på vej til Danmark.

”Jeg glæder mig naturligvis over, at rammerne nu er på plads. Dansk fiskeri står i en meget træls situation, efter Storbritannien valgte at melde sig ud af EU. Nu skal vi i Folketinget sikre, at de danske fiskere kommer godt ud på den anden side,” siger fødevareminister Rasmus Prehn.

En stor del af pengene vil gå til det danske fiskerierhverv, mens de resterende midler vil komme andre danske erhvervssektorer til gode. Folketingets partier skal nu drøfte den konkrete model for udmøntning. Forhandlingerne forventes at starte hurtigst muligt efter sommerferien, hvor også regeringen vil spille ud med sit forslag til udmøntningen. 

”Mange har helt sikkert ønsket sig endnu mere. Særligt i fiskeribranchen. Men jeg synes, det overordnet er positivt. Det er afgørende, at vi får lavet den rigtige model for, hvordan vi får omstillet dansk fiskeri til den nye virkelighed, hvor vi både styrker erhvervet og havmiljøet,” siger Rasmus Prehn.

Midlerne skal udmøntes inden udgangen af 2023.

Fakta

  • Danmark står til at modtage 1,987 mia. kr. 
  • 1,136 mia. kr. tildeles Danmark efter det såkaldte fiskerikriterie.
  • 850,9 mio. kr. tildeles Danmark efter det såkaldte samhandelskriterie. 

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk