Minister inviterer til konference om fremtidens landbrug

01-02-2021

På konferencen vil forskere og interessenter give deres input på udfordringer i landbrugets grønne omstilling. Oplæggene skal danne grundlag for kommende forhandlinger.

Regeringen inviterer interesseorganisationer, eksperter, ordførere og medier til virtuel konference om fremtidens landbrug 3. februar klokken 11.30 – 15.30.

Konferencen skal danne grundlaget for de næste ugers forhandlinger på landbrugsområdet, så de foregår på et oplyst grundlag, fortæller minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn. Ifølge den nye minister er der brug for, at alle tages med på råd, og konferencen skal give ham og alle deltagere et realistisk billede af, hvad der kan lade sig gøre:

Vi skal have en grøn omstilling af landbruget, og det bliver vanskeligt. For vi skal favne både landmanden, slagterimedarbejderen og den unge klimabevidste. Men jeg er pragmatisk anlagt. Og som ny minister – og efter sagen om mink – er det tydeligt, at vi er nødt til at have alle med på råd. Det bliver svært, men jeg tror på, at vi kan lave en bred aftale, og at denne indledende konference kan give en fælles forståelsesramme, siger Rasmus Prehn.

Regeringen var på vej med et decideret udspil om landbrugets bidrag til den grønne omstilling i november. Men siden har både coronakrisen og minksagen sat dybe aftryk i det danske samfund, og ny minister Rasmus Prehn har ønsket en ny proces, hvor han vil bruge mere tid på at lytte end på at tale.

Svær balancegang
Mere end en tredjedel af Danmarks samlede udledninger af CO2 forventes at komme fra landbruget i 2030. Derfor er det nødvendigt at omstille og gøre erhvervet mere grønt, hvis målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 skal blive en realitet.

Men det er en svær balancegang. For hvis vi farer for hårdt frem på den korte bane, risikerer vi at flytte danske arbejdspladser ud af landet, og udledningerne enten flytter med eller forværres. Og det gavner hverken Danmark eller klimaet, lyder det fra ministeren:

Landbruget er vigtigt. Sådan har det været historisk, og sådan skal det være fremadrettet. Det er derfor regeringens mål at udvikle og ikke afvikle dansk landbrug. Men vi skal være forsigtige, for der skal tages højde for både ambitiøse klimamålsætninger og en sårbar økonomi hos landmændene. Ellers risikerer vi at spænde ben for landbruget i kampen for at gøre det grønnere. Jeg håber derfor, at konferencen kan bidrage til bedre forhandlinger, så vi diskuterer reelle løsninger fremfor at diskutere, hvad der kan lade sig gøre og ikke kan lade sig gøre, siger Rasmus Prehn.

På konferencen vil en række konkrete problemstillinger på landbrugsområdet blive drøftet, og forskere samt interessenter er inviteret til at holde oplæg. Hver diskussion vil blive afsluttet af en paneldebat.

Hele konferencen vil blive modereret af ordstyrer Mette Walsted Vestergaard

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk