Minister tager afsted til ekstraordinært svære fiskeriforhandlinger

12-12-2021

Der venter benhårde sværdslag i Bruxelles, når EU’s fiskeriministre søndag tager hul på forhandlingerne om næste års fiskekvoter i blandt andet Skagerrak, Nordsøen og Kattegat. Selv principperne i den europæiske fiskeripolitik er på spil.

Der er lagt op til yderst vanskelige forhandlinger, når EU’s fiskeriministre søndag og mandag den 12-13. december skal lægge kabalen for næste års fiskekvoter.

Fra EU’s side er der blandt andet lagt op til et stop for det meste fiskeri efter ål og lavere kvoter på den alvorligt pressede torskebestand i særligt Kattegat. Og så er principperne i den europæiske fiskeripolitik på spil, når Irland for anden gang vil forsøge at få fingre i danske makrelkvoter til en værdi af i alt 125 millioner kroner årligt.

Der er fredag indgået en aftale mellem EU og Norge, der sikrer danske fiskere adgang til norsk farvand fra nytår. Der udestår fortsat en aftale mellem EU og Storbritannien. Fiskeriforhandlinger i EU forventes afsluttet sent mandag den 13. december.

Fiskeriminister Rasmus Prehn siger:

”Brexit giver desværre fortsat nogle alvorlige bølgeskvulp i forhandlingerne. Samtidig advarer biologerne om flere alvorligt pressede bestande, som EU tager konsekvensen af med et udspil på langt lavere kvoter. Det gør forhandlingssituationen meget vanskelig. Samtidig går Irland efter at få del i 12.000 tons makrel, der hidtil har været på danske fiskeres hænder. Det er helt uhørt, og jeg vil gå meget langt for de danske interesser i det her spørgsmål. Vi ser ind i at skulle navigere i yderst kuperet terræn. Men det er vi klar til.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk