Presseinvitation: Første debat i landsdækkende karavane om danskernes madvaner

19-04-2021

De officielle kostråd er blevet opdateret, så danskerne kan spise både sundere og mere klimavenligt. Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn et virtuelt forsamlingshus med nogle af landets skarpeste debattører, og pressen er inviteret med.

Hvad har en tv-kok, en ung klimaforkæmper og en kvægavler til fælles? Det kan danskerne få svar på, når fødevareminister Rasmus Prehn kickstarter en række debatevents under overskriften ”Det Virtuelle Forsamlingshus” tirsdag 20. april 2021 med deltagelse af otte af Danmarks skarpeste debattører inden for kost og madvaner.

Jeg er så glad for, at der er vilje hele vejen rundt til at debattere kostrådene og hvordan vi kan skrue på vores madvaner. For vi skal have alle med, hvis vi skal spise sundere og begrænse klimaftrykket af den mad, vi spiser. Det er virkelig her, vi kan gøre en kæmpe forskel. Og bølgerne går højt, når vi taler om vores madvaner, siger fødevareminister Rasmus Prehn. 

Det første forsamlingshus bliver til i samarbejde mellem Fødevareministeriet og Tænketanken Frej under temaerne ”Skal vi udfase kødet?” og ”Kan danskerne ændre vaner?” I panelet sidder blandt andre kokken Claus Holm, klimaforkæmper Selma de Montgomery fra foreningen Fridays for Future, 3F-formand Per Christensen og den konventionelle landmand Peter Nielsen. 

Forsamlingshus-debatten finder sted i Fødevareministeriet tirsdag 20. april klokken 17 til 19, hvor alle debattører er samlet. Debatten sendes virtuelt.

Jeg glæder mig helt usigeligt til at debattere og forhåbentlig opleve, at vi kan finde fælles bud på, hvordan vi sammen kan forandre vores madvaner. Og jeg håber, at danskere i hele landet vil være med hjemmefra, mens de laver mad og spiser sammen. Og forhåbentlig fortsætter debatten derude efter mødet, siger fødevareminister Rasmus Prehn. 

De efterfølgende virtuelle forsamlingshuse løber af stablen i løbet af 2021, hvor uddannelsessteder og arbejdspladser over hele landet er værter ved livlige og skarpe debatter med fødevareministeren, der giver flere danskere mod på at ændre kostvaner. 

I panelet 20. april deltager:

  • Minister for fødevarer, landbrug of fiskeri Rasmus Prehn
  • Ordstyrer Iben Krog Rasmussen, direktør og medstifter, Tænketanken Frej
  • Claus Richter, Adm. Direktør Diabetesforeningen
  • Jette Bredahl Jacobsen, Næstformand i Klimarådet
  • Peter Nielsen, konventionel landmand
  • Selma de Montgomery, Fridays for Future 
  • Claus Holm, kok
  • Pelle Guldborg, adfærdsforsker, Roskilde Universitet 
  • Per Christensen, formand 3F
  • Signe D. Frese, CSR direktør, Coop

Program 20. april klokken 17-19:

Velkomst ved fødevareminister Rasmus Prehn og moderator Iben Krog Rasmussen, direktør, Tænketanken Frej.

Oplæg om sundhed, klima og vaner ved Claus Richter, Diabetesforeningen, Jette Bredahl Jacobsen, Klimarådet og Pelle Guldborg, adfærdsforsker, Roskilde Universitet

Første debat: Klima og sundhed – skal vi udfase kødet?

Anden debat: Kost og adfærd – kan danskerne ændre vaner?

Efter arrangementet chatter fødevareminister Rasmus Prehn og svarer på spørgsmål fra danskerne. 

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk