Økologi, plantebaseret kost og danske skove får tilført millioner

14-04-2021

Fødevareminister Rasmus Prehn har store forventninger til indsatserne. Midlerne skal blandt andet bruges til at fremme de nye kostråd i professionelle køkkener, og det kan give et positivt boost til området for plantebaseret kost, siger ministeren.

Økologiske gulerødder, kikærter, linser og grønne, danske skove. Normalt er det ikke ting, der forbindes med hinanden. Men begge har en vigtig rolle i den grønne omstilling i Danmark.

Derfor afsættes der i en ny aftale 25 mio. kr. årligt i 2021 og 2022 til at fremme økologi og skovrejsning.

Midlerne skal blandt andet bruges til at fremme de nye kostråd i professionelle køkkener og praksisnære undervisningsforløb. Midlerne til statslig skovrejsning er målrettet klimaforbedringer samt bynære skove, der fremmer friluftsliv og bidrager til grundvandssikring:

Regeringens klare ambition er at fordoble det økologiske areal i Danmark. Vi er godt på vej. Og med denne aftale styrker vi udbredelsen af de nye kostråd samtidig med, at vi støtter omstillingen af de professionelle køkkener. Vi skal blandt andet udvikle Det Økologiske Spisemærke, så det i højere grad fremmer klimavenlige måltider. Det kan give et boost til økologi og plantebaseret kost – og samtidig øge mulighederne for, at Danmark bliver frontløber på plantebaserede fødevarer. Som en ekstra bonus styrker vi natur, drikkevandsbeskyttelse og vores alle sammens velbefindende ved at plante mere skov. Det er meget positivt, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Aftaleparterne er blevet enige om at fordele midlerne således:

  • ’Pulje til fremme af nye kostråd i professionelle køkkener gennem omstilling til mere grøn økologisk kost’ - 7 mio. kr. årligt. Midlerne vil supplere puljen afsat i regi af finansloven for 2021
  • ’Understøttelse af køkkenomstilling gennem videreudvikling af Det Økologiske Spisemærke’ – 4 mio. kr. årligt
  • ’Pulje til økologiske, plantebaserede projekter’ – 9 mio. kr. årligt. Midlerne vil supplere puljen afsat i regi af finansloven for 2021
  • ’Statslig skovrejsning’ – 5 mio. kr. årligt. Initiativet vurderes at kunne øge skovarealet med ca. 65 ha i alt
     

Midlerne kommer fra aftalen om erstatning til minkavlere og følgeerhverv berørt af covid-19, der blev indgået 25. januar 2021.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Ordførercitater:

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre:

Et mindre hjørne er aftalen om erstatning til minkerhvervet var en støtte til økologi og skovsrejsning. Jeg er tilfreds med, at indsatsen prioriteres til at styrke eksisterende indsatser. Det betyder mindre til administration og mere til handling på området.

Carl Valentin, fødevareordfører for SF:

Fremtidens fødevarer er økologiske og plantebaserede, og det er svært ikke at være begejstret, når vi for anden gang på få uger styrker Danmarks indsats for en grønnere kost.

Zenia Stampe, fødevareordfører for Radikale Venstre:

Vi er glade for, at vi med denne aftale også sender nogle penge videre til den grønne omstilling af landbruget. Plantning af skov og omstilling til et mere plantebaseret landbrug er en vigtig del af vejen for at nå vores klimamål.

Anders Kronborg, landbrugsordfører for Socialdemokratiet:

Med den her aftale får vi de klimavenlige kostråd ud og leve, støtter videreudvikling af det økologiske spisemærke og omstillingen af de professionelle køkkener. Det er super positivt, da de professionelle køkkener kan være med til at inspirere og give flere danskere smag for en grøn og økologisk kost.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk