På ny mærkedag: Fødevarebranche vil halvere madspild

29-09-2020

Med aftalen ”Danmark mod Madspild” forpligter flere førende virksomheder sig på at skære 50 procent af deres samlede madspild. Det sker på Danmarks første nationale madspildsdag.

Nogle af Danmarks største fødevarevirksomheder skal op på vægten og af med madspildet.

På Danmarks første nationale madspildsdag, d. 29. september, skriver en lang række virksomheder i fødevarebranchen under på at måle deres madspild for at halvere det inden 2030. Det er i tråd med FN’s verdensmål 12.3 om 50 procents global reduktion.

Fødevareminister Mogens Jensen kalder aftalen et seriøst tiltag, der kan erstatte formelle krav om reduktionsmål.  

Madspildet i Danmark skal ned. Det belaster klimaet og miljøet helt unødigt, når vi bruger ressourcer på fødevarer, der ender i skraldespanden. Derfor er det rigtig vigtigt, at erhvervet nu går seriøst ind på denne dagsorden. Det er et sikkert skridt i den rette retning, at nogle af de helt store spillere fra branchen skriver under i dag.

Danskerne må også bidrage
I Danmark ender omtrent 700.000 tons mad i skraldespanden hvert år, og to tredjedele stammer samlet set fra forskellige led i fødevarebranchen. 

Resten stammer fra de danske hjem.

Hvis alle i verden levede som os danskere, havde vi brug for knapt fire jordkloder. Det går bare ikke. Vi skal gøre noget ved vores klimabelastning, og her kommer vi simpelthen ikke udenom, at vi alle sammen hver især skal skrue ned for vores madspild. Det er godt for miljøet og klimaet - og ikke mindst privatøkonomien.

Derfor bliver der på Danmarks nationale madspildsdag, som fødevareministeren har taget initiativ til, også stort fokus på de små løsninger i hjemmet, så vi alle kan bidrage til at lette presset på kloden.

Fakta

(Der er tilføjet underskrivere efter pressemeddelelsens udsendelse) 

  • Aftalen ”Danmark Mod Madspild” drives af Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD, som støttes af regeringen. 
  • Med aftalen leverer fødevarevirksomheder og brancheorganisationer på den opfordring, som regeringens klimapartnerskab kom med i foråret om et fælles reduktionsmål. 
  • Underskrivere af aftalen: Hørkram Foodservice A/S, Salling Group, nemlig.com, Meyers Madhus, Alfred Pedersen & Søn, Carlsberg, Carletti A/S, Stryhns A/S, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group A/S, ORKLA, Arla, Naturmælk, MCDonalds, Dagrofa, Månsson, ALDI, Coop, Danish Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Region Hovedstaden, Rema1000.
  • Brancheorganisationerne DI, DE, L&F, Region Hovedstaden, DRC, Horesta skriver under på, at de tilslutter sig aftalens fælles målsætninger. 
  • På Danmarks nationale madspildsdag vil der være arrangementer flere steder lokalt, og i København besøger ministeren en række organisationer, iværksættere og frivillige med fokus på madspild. Se mere her.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk