Flere og flere forbrugere har fået appetit på fisk som en både sund og klimavenlig spise. Ny tilskudsordning skal bidrage til en grøn omstilling i dambrug-erhvervet, så produktionen på de eksisterende dambrug bliver mere miljøvenlig.
For hvert tons fisk, som akvakultur-erhvervet producerer, reduceres udledningen af kvælstof, fosfor og organisk materiale til åer og vandløb. De grønne investeringer skal ligeledes resultere i en øget produktion, så forbrugerne får flere fisk på middagsbordet, samtidig med at sektorens konkurrenceevne styrkes.
Fødevareminister Mogens Jensen siger:
Jeg er glad for, at vi nu åbner en tilskudsordning, der kan hjælpe akvakulturerhvervet med at gøre deres dambrug grønnere og mere bæredygtige i forhold til miljøet – samtidig med, at vi får en større produktion af fisk.
Tilskudsordningen prioriterer særligt projekter, der omstiller deres anlæg til en mere miljøeffektiv produktion med mindre udledning, og som i langt højere grad genanvender vandet.
Den samlede tilskudsramme til akvakulturerhvervet udgør 39,4 mio. kr., og ansøgningsrunden åbner den 16. oktober 2020. Ordningen finansieres af tilskudsmidler fra Den Europæiske Hav- og Fiskeriudviklingsfond.
Tilskudsordningen kan søges af eksisterende salt- og ferksvandsdambrug herunder økologiske anlæg samt FREA-anlæg (fuldt recirkulerede anlæg).