Flere danskere kaster linen ud i håbet om en fisk

12-11-2020

10 mobile grejbanker med fiskeudstyr, redningsveste og waders har siden sommerferien gjort fiskeriet tilgængeligt for danskere, der normalt ikke tager på fisketur – og det har været et hit.

Den danske natur har slået besøgsrekorder i løbet af sommeren. Det gælder også ved de danske kyster, søer og åer, hvor mobile grejbanker har tilbudt udlån af fiskeudstyr til alle former for lystfiskeri.

Under navnet ’Fiskeekspressen’ har grejbankerne besøgt spændende fiskesteder over hele landet i sommeren og det tidlige efterår, så danskerne har kunnet lære at fiske sammen med erfarne lystfiskere fra lokale lystfiskerforeninger. Et tilbud, mange har gjort brug af.

Foreløbigt har næsten 2000 danskere været på fisketur med grej fra ’Fiskeekspressen’.

Miljøminister Lea Wermelin siger:

Det er fantastisk at se, at så mange danskere har grebet fiskestængerne og søgt ud i vores vidunderlige natur. Det var netop formålet med sommerpakken at åbne naturen op for flere i en tid, hvor vi skal sprede os ud og holde afstand. Det skal vi fortsætte med her i efteråret og vinteren – man skal bare have den tykke sweater og de varme støvler på. Jeg kan derfor kun opfordre til, at man benytter grejbankerne og får en unik naturoplevelse ved de danske kyster, vandløb og søer.

Initiativet er finansieret af Regeringens sommerpakke, hvor regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsatte 19,2 mio. kr. til indsatser, der skal sikre gode oplevelser i den danske natur her i Corona-tiden.

Bred interesse for lystfiskeri

Siden juli måned, hvor grejbankerne blev sat op, har fiskeudstyret været i brug ved et hav af arrangementer. Blandt andet ved en polterabend, som fisketema for højskoleelever, til krible-krable-fiskeri for mindre børn, til fiskeri for familier med krigstraumer og ved fisketure i gruppen ’Mænds Fællesskaber’. Med andre ord skaber grejbankerne interesse for lystfiskeri på tværs af alder og køn.

Grejbankerne er opbygget i tæt samarbejde mellem lokale lystfiskerforeninger, Danmarks Sportsfiskerforbund og grejbranchen. Trailerne har hjemsted i alle dele af landet og bliver vedligeholdt af lokale lystfiskerforeninger og -sammenslutninger.

Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund siger:

Lystfiskerforeningerne har gjort en kæmpe indsats i arbejdet med at organisere de lokale grejbanker og lave fiskearrangementer i hele landet. Vi håber, at Fiskeekspressen de kommende måneder og år vil medvirke til, at mange flere børn og voksne har prøvet at holde en fiskestang og får lyst til at blive en del af fællesskabet i lystfiskerforeningerne.

Fiskeekspressens grejbanker gør lystfiskeri tilgængeligt for danskere, der ikke normalt ville komme ud at fiske. De 10 mobile grejbanker indeholder hver et stort udvalg af fiskeudstyr, som er pakket i en praktisk trailer – lige til at spænde bag på bilen.

Der vil fortsat være arrangementer rundt om i landet, og hos de lokale grejbanker er det muligt at låne en grejbank til en fisketur for familie, skole, dagtilbud, forening, virksomhed eller lignende.

Fakta

  • Fiskeekspressen – lystfiskeri for alle’ er et treårigt forsøgsprojekt, der indgår i Regeringens sommerpakke under initiativet ”Bedre muligheder for lystfiskeri”. Formålet er at undersøge, om muligheden for at låne gratis udstyr og få hjælp til at fiske kan få flere til at kaste sig over lystfiskeri.
  • I sommeren og det tidlige efterår 2020 blev der afholdt 81 arrangementer med de nye grejbanker. Næsten 2000 danskere har indtil videre haft glæde af grejbankernes tilbud om fiskeoplevelser og udlån af grej.
  • Børn og unge under 18 år og folkepensionister fisker helt gratis på statens frie fiskesteder. Alle andre skal huske at købe et fisketegn, med mindre man fisker i en put and take-sø. Et lystfisketegn koster 40 kr. for én dag, 130 kr. for én uge og 185 kr. for et helt år. 

Lystfisketegnet kan købes her.

Find områder med frit fiskeri her.

Læs mere om Fiskeekspressens grejbanker her.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk