Fødevarestyrelsen finder ulovlige corona-reklamer for kosttilskud

05-06-2020

Fødevarestyrelsen har indtil videre fundet 12 ulovlige reklamer i en fælles EU-indsats, der skal sætte en stopper for ulovlig nethandel med kosttilskud og andre fødevarer, som hævder at holde coronavirus fra døren. Fødevareminister Mogens Jensen opfordrer borgere til at melde vildledende reklamer til Fødevarestyrelsen.

”Disse kosttilskud kan booste dit immunsystem og bekæmpe Covid-19.”

Sådan lyder en af de mange netannoncer, som forsøger at sælge vitaminer, hvidløg eller andre fødevarer ved at påstå, at de kan forebygge eller kurere coronavirus. Men den type påstande er der ikke belæg for, og reklamerne er derfor ulovlige og vildleder forbrugerne. 

Fødevarestyrelsens Rejsehold deltager netop nu i en fælles EU-aktion mod ulovlig coronarelateret markedsføring af kosttilskud og andre fødevarer. Siden starten af april har Fødevarestyrelsen indberettet 12 sager til EU-Kommissionen om ulovlig nethandel med coronarelateret markedsføring af kosttilskud og fødevarer. Syv af sagerne er allerede færdigbehandlede af styrelsen og har resulteret i bøder til virksomhederne bag.

Fødevarestyrelsen havde 27 sager med ulovlige sundhedsanprisninger i hele 2019.

Fødevareminister Mogens Jensen siger:

Der er desværre nethandlere, som forsøger at udnytte folks frygt for coronavirus ved at sælge produkter, som lover mere, end de kan holde. I bedste fald går det ud over folks pengepung. I værste fald tror kunderne, at de er bedre beskyttet og derfor kan slække på myndighedernes retningslinjer om at holde afstand og vaske hænder. Dermed udsætter de sig selv og andre for en endnu større smitterisiko.

Antallet af sager indikerer desværre, at det er udbredt at reklamere for mirakelkure mod coronavirus. Derfor vil jeg gerne opfordre borgene til at tippe Fødevarestyrelsen, hvis man ser en reklame, der virker for god til at være sand, så vi kan stoppe den ulovlige nethandel.

Fødevarestyrelsen samarbejder med bl.a. Skattestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen samt online-markedspladsen dba.dk i aktionen.

Hvis du støder på salg af kosttilskud eller fødevarer, som ser mistænkelige ud, så tip Fødevarestyrelsen.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk