Proteiner er en fundamental del af kosten for både mennesker og dyr. Udfordringen er ikke mængden af proteiner i danskernes kost, men snarere kvaliteten af dem samt deres oprindelse. Der er behov for at ændre på den danske proteinforsyning til både foder og fødevarer, så den i højere grad er baseret på proteiner af høj kvalitet, der samtidig er mindre belastende for klimaet. Nye grønne proteiner såsom bælgfrugter, tang, proteiner fra præcisionsfermentering og insekter kan udgøre mere klimavenlige alternativer og understøtte en grøn omstilling af landbruget.

Denne strategi skal sætte retning for en øget produktion af grønne proteiner i Danmark. Regeringens vision er, at Danmark i 2030 producerer betydeligt flere grønne proteiner af høj kvalitet, som kan bidrage til at erstatte importeret foder, som f.eks. soja, og understøtte overgangen til en mere plantebaseret fødevaresektor, samt udgøre alternative indkomstmuligheder for dansk erhverv med en samlet reduceret miljø- og klimabelastning.

Strategi for grønne proteiner til dyr og mennesker (DK)

Klik for at downloade

Click for download - english

”Med grønne proteiner menes proteiner, som kan produceres med et lavere klima- og miljøaftryk sammenlignet med de nuværende proteinkilder som f.eks. soja til foder og kød til fødevarer. Derudover skal proteinerne være af høj kvalitet og velsmagende. Endeligt skal produktionen af proteinerne kunne svare sig økonomisk”.

Definitioner

 

Grønne proteinkilder
Grønne proteiner henviser til de alternative proteinkilder, der understøtter en forsyningskæde, der afværger eller begrænser den menneskeskabte udledning af drivhusgasser, samtidig med at produktionen i højere grad sker under hensyntagen til natur og biodiversitet sammenlignet med de oprindelige proteinkilder (importeret soja eller konventionelle animalske produkter).

 

Alternative proteinkilder

Til foder
Danmark har i dag et stort forbrug af importeret soja til foder. Soja anses for at være en proteinkilde med stor klima- og miljøbelastning. Derfor defineres alternative proteinkilder til foder som andre kilder, der opfylder samme proteinniveau og har samme foderkvalitet med hensyn til aminosyresammensætningen, hvorfor de udgør et konkurrencedygtigt alternativ.

Til fødevarer
Alternative proteinkilder til fødevarer defineres som proteinkilder, der kan erstatte konventionelle animalske proteinkilder (som kød, mælk og æg). Generelt forbindes alternative proteinkilder til fødevarer med at være mere bæredygtige, for eksempel i form af at de har et lavere klimaaftryk end konventionelle proteinkilder.

Strategien består af et katalog over initiativer fra en række ressortområder, som alle vurderes at fremme grønne proteiner i Danmark. Dette gælder f.eks. forskning og udvikling af mere velsmagende og klimavenlige proteiner til fødevarer og øget internationalisering og eksport af danske produkter og løsninger.

Strategien er bygget op om tre fokusområder, som hver især vurderes at kunne bidrage til øget dansk produktion af grønne proteiner i fremtiden: 1) grøn bioraffinering; 2) proteinrige afgrøder; og 3) nye proteinkilder, herunder rest- og sidestrømme. For hvert fokusområde beskrives potentialer, barrierer og initiativer for udviklingen af en række grønne proteiner. De tre fokusområder efterfølges af et afsnit om internationalisering og eksport.

Strategien er blevet til på et bredt fagligt grundlag, der bl.a. består af

  • En analyse af grønne proteinkilder til fødevarer med fokus på potentialer og barrierer ved Institut for Fødevarer på AU.
  • En analyse af grønne proteinkilder til foderstoffer med fokus på potentialer og barrierer ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU.
  • En tværgående analyse af grønne proteinkilder til foder og fødevarer med fokus på virkemidler og regulering ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU.
  • Inddragelse af ca. 30 forskellige interessenter på tværs af branchen, som både har givet skriftlige indspil og deltaget i workshops og møder.