Publiceret 13. juli 2012
Fødevarestyrelsens evaluering af de senere års målrettede indsats mod campylobacter viser, at indsatsen har haft en stor virkning på det importerede kød, hvor risikoen for at blive syg af campylobacter er faldet rigtig meget. Modsat er der ikke sket fremskridt for campylobacter i dansk kød. Samlet set er man nærmest på samme niveau, som da handlingsplanen [...] udarbejdes en ny campylobacter-handlingsplan. Fakta om Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol Evalueringen af indsatsen på campylobacter-området er udarbejdet af Fødevarestyrelsen på baggrund af et oplæg fra DTU, Fødevareinstituttet. Se rapporten om Case-by-case kontrollen fra Fødevarestyrelsen her Se rapporten med Evalueringen af campylobacter-handlingsplanen [...] for, at det kommer til at se bedre ud, siger Mette Gjerskov. Risikoen for at få en campylobacter-infektion af en kylling købt i et dansk eller nordisk supermarked er stadig lavere end risikoen for at blive syg af en kylling købt i udlandet, og forekomsten af campylobacter er i Danmark lavere end EU-gennemsnittet. Set over en årrække viser evalueringen
Publiceret 22. marts 2013
arbejder ministeren på en campylobacter-handlingsplan, der skal få mængden af campylobacter længere ned. Årsrapport, kontrol af salmonella og campylobacter 2012 Flere oplysninger: Gudrun Sandøe, Fødevarestyrelsen tlf. 72 27 68 56 Kontakt til ministeren: Pressesekretær Karin Møller-Olsen tlf. 20 91 59 01 [...] Mette Gjerskov. Der er også fundet mere campylobacter i både dansk og udenlandsk kød end tidligere. Men det er der en forklaring på. Kontrollen er nu mere risikobaseret, så der f.eks. slet ikke tages prøver af frosset kød, der erfaringsmæssigt har lavt campylobacterindhold. Der er dog ingen tvivl om at campylobacter stadig er et problem. Derfor arbejder [...] Der er både gode og dårlige nyheder i årets rapport om kontrollen af salmonella og campylobacter i kød. Bedst ser det ud for salmonella i dansk kyllingekød, hvor der slet ikke er fundet bakterier. ”Der er selvfølgelig grund til at glæde sig over, at vi har fået bugt med salmonellaen i danske kyllinger, og at Fødevarestyrelsen generelt har fundet færre
Publiceret 21. marts 2018
yrelsen har gennemført i årene 2015-2017. Det overordnede mål i handlingsplanen er, at der hvert år skal være 5 % færre sygdomstilfælde, som skyldes campylobacter. Fakta om campylobacter Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, som giver flest sygdomstilfælde, både i Danmark og i udlandet. I 2017 blev der registreret 4.241 campylobactertilfælde [...] dansk kyllingekød, så vi er forpligtede til at kaste de samme gode kræfter ind i kampen mod campylobacter. Også selvom smittevejene er langt mere komplekse, og løsningerne ikke ligger lige for. Jeg gør mig ingen illusioner om, at en bakterie som campylobacter, der findes i naturen, fuldstændig kan fjernes fra dansk fjerkræproduktion, men vi kan reducere [...] me, der har campylobacter, fra godt 28 procent i 2014 til knap 18 procent i 2017. ”Sammenligner vi os med udlandet, ligger Danmark flot, men trods det, er jeg stadig ambitiøs på dansk fødevareerhvervs vegne. Derfor er jeg også taknemmelig for, at vi har formået at samle så mange kompetente folk til at fortsætte kampen mod campylobacter”, siger Esben
Publiceret 17. maj 2013
mindske risikoen for at blive smittet med campylobacter fra dansk kyllingekød inden 2016. ”Campylobacter er den bakterie, der lægger flest danskere i sygesengen hvert år, så derfor skal vi have slået bakteriens fremdrift tilbage. I Danmark vil vi være førende inden for fødevaresikkerhed, så derfor er campylobacter et væsentligt indsatsområde for regeringen [...] Hvert år vil fødevaremyndighederne lave en status på, hvordan indsatsen mod campylobacter skrider frem. På den baggrund vil det blive overvejet, om der skal nye initiativer til, eller om indsatsen skal justeres. I handlingsplanen er der også tiltag rettet mod campylobacter i andet end kyllingekød, fx frugt og grønt. Handlingsplanen er udarbejdet i [...] Tekniske Universitet. Læs handlingsplanen her Fakta om campylobacter: Symptomer - utilpashed, diaré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Smitte – campylobactersmitte kommer i mange tilfælde fra kylling, eller grøntsager der har været i forbindelse med rå kylling. Forekomst - campylobacter er den mest almindelige årsag til madforgiftning
Publiceret 3. april 2016
i hele kæden fra jord til bord formår at få en genstridig bakterie som salmonella under kontrol. De erfaringer skal vi fortsætte med at drage nytte af også i kampen mod campylobacter. Her har vi stadig en stor udfordring med at reducere antallet af syge, siger Esben Lunde Larsen. Halvdelen af de sygdomstilfælde, der registreres i Danmark, skyldes smitte [...] kterien. Handlingsplaner i kronologi Slagtekyllinger, salmonella: 1989, Konsumæg, salmonella: 1992 Slagtesvin, salmonella: 1995 Kvæg, salmonella: 2002 Slagtekyllinger, campylobacter: 2008. Yderligere oplysninger: Pressesekretær Jens Fuglsang Edelholt, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9135 6996, e-mail: jefed@mfvm.dk Fødevarestyrelsens pressevagt:
Publiceret 1. februar 2018
salmonella særstatus for æg. Man skal altid følge hygiejnerådene. Herunder at gennemstege kyllingekød, da der kan være andre sygdomsfremkaldende bakterier i som eksempelvis campylobacter. Yderligere oplysninger: Pressesekretær Jonatan Lykke-Olesen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9359 7082, e-mail: jolyk@mfvm.dk
brugervenligt vejledningsmateriale baseret på den nyeste viden og internationale anbefalinger. 3.4 Fortsat indsats mod campylobacter, salmonella og resistens Handlingsplanen for campylobacter 2018-21 gennemføres i forligsperioden. Campylobacter er stadig den bakterie, der forårsager flest fødevarebårne sygdomstilfælde. Indsatsen i form af diverse handlingsplaner [...] virksomhederne og de tilsynsførende, men også hos forbrugerne. 4 Samtidig er det vigtigt fortsat at arbejde for at reducere fødevarebårne sygdomme fra især campylobacter, men også salmonella. Campylobacter er den bakterie, der forårsager flest syge af fødevarer i Danmark, og her er initiativerne i campylobacterhandlingsplanen i fokus. For salmonella er der [...] Kontrol med kosttilskud – styrkelse af kosttilskudsgruppen Kontrol af effektiv tilbagetrækning af fødevarer i alle led af handelskæden Handlingsplaner for salmonella og campylobacter Fortsat styrket indsats overfor resistens i fødevarer Gebyrfinansiering af kampagnekontrollen Yderligere styrkelse af kontrollen i henhold til efterforskning og sanktionering
finansiering til DTU Campylobacter hos fjerkræ 1 Vedr. FVF3 Ingen særskilt finansiering til DTU Salmonella hos fjerkræ og svin, samt den fortsatte indsats overfor salmonella og STEC hos kvæg 1 Vedr. FVF3 Ingen særskilt finansiering til DTU Understøtte implementering af WGS til karakterisering af Liste- ria, Salmonella, Campylobacter, STEC og resistens [...] sikkerhed Der er ikke aktiviteter finansieret udenfor rammeaftalen for området Kemisk produktsikkerhed Mikro- biologisk fødevare- sikkerhed Smittekilderegnskab campylobacter 1 FVF3 Ny campylobacter-handlingsplan og dens implementering 1 FVF3 Alternativer til salmonellaserologi: udvikling af redskab baseret på egenkontroldata fra svineslagterier 1 FVF3 [...] kvantitative risikovurderinger i relation til for- håndsgodkendelser og aktivitetsbaseret kontrol Løbende 1 Deltagelse i tekniske arbejdsgrupper/styregrupper i forbindelse med Campylobacter og Salmonella handlingsplaner Løbende 1 Sanitary Survey på muslingeproduktion Løbende 1 Fødevarebårne vira og andre vira Løbende 1 Rådgivning i forbindelse med øget indsats
(Fødevareforlig 3); ingen særskilt finansiering til DTU Campylobacter hos fjerkræ 1 Vedr. FVF3 Salmonella hos fjerkræ og svin, samt den fortsatte indsats overfor salmonella og STEC hos kvæg 1 Vedr. FVF3 Understøtte implementering af WGS til karakterisering af Listeria, Salmonella, Campylobacter, STEC og resistens i samarbejde med laboratoriet i Ringsted [...] kvantitative risikovurderinger i relation til forhåndsgodkendelser og aktivitetsbaseret kontrol Løbende 1 Deltagelse i tekniske arbejdsgrupper/styregrupper i forbindelse med Campylobacter og Salmonella handlingsplaner Løbende 1 Samarbej- de med KU vedr. Salmonella Dublin Sanitary Survey på muslingeproduktion Løbende 1 Samarbej- de med AU Fødevarebårne vira [...] og let applicerbare metoder til on time / on line overvågning og kontrol Medfinansiering til eksternt finansieret aktivitet Undersøge patogeners (bl.a. Salmonella, VTEC, Campylobacter, Listeria) transmission i jord til bord kæden og fremme interaktion mellem epidemiologisk modellering, prædiktiv modellering og modellering af infektivt potentiale for at
findes der en række kendte udfordringer, hvor der stadig er behov for mere viden. Det drejer sig bl.a. om mikrobiologiske patogener som f.eks. listeria, salmonella og campylobacter samt kemiske forureninger i relation til f.eks. mykotoksiner, fluorerede stoffer i emballager samt allergener. Der er stigende fokus på resistens i fødevarer og forskning [...] potentialer, samt teknikker til påvisning og karakterisering af disse. Rådgivning omfatter væsentlige foder- og fødevare-mikrobiologiske problemstillinger, herunder især campylobacter, salmonella, listeria, yersinia, VTEC og vira. Ligeledes ydes der rådgivning og risiko- vurderinger på antibiotikaresistensområdet eksempelvis i forhold til ESBL og MRSA [...] FVST, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Version 25-11-2015 Side 8 af 17 DTU understøtter FVST’s indsats i forbindelse med de etablerede handlingsplaner for campylobacter og salmonella. DTU vil fortsat overvåge forekomsten af zoonoser og indrapportere data til EFSA og bidrage til CKL/prøveprojekter vedrørende den nationale overvågning. DTU