Danskerne kårer nationalret

Hvad er danskernes yndlingsspise? Er det frikadeller, fiskefilet, flæskesteg – eller måske noget helt andet? Fødevareminister Dan Jørgensen inviterer nu danskerne til at kåre Danmarks nationalret.

Publiceret 11. september 2014

”Jeg håber, at afstemningen om Danmarks nationalret vil få danskerne til at diskutere dansk madkultur med kollegaerne i kantinerne og med familie og venner rundt om køkkenbordet derhjemme,” siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Danskerne kan fra i dag dele billeder af deres bud på Danmarks nationalret via Instagram og Facebook til inspiration og debat. Det kan de gøre ved at bruge #nationalret.

”I Danmark har vi måske verdens bedste råvarer. Historisk set har vi også en stolt madtradition. Den, tror jeg, vi kan genopdage og videreudvikle. Og en diskussion af vores favoritretter vil helt sikkert hjælpe os på vej,” siger Dan Jørgensen.

”Dansk – og ny nordisk mad er berømmet ude i verden. Men hjemme i vores egne køkkener glemmer vi måske nogle gange det særegne danske. Jeg håber, at dette initiativ vil begejstre og inspirere danskerne til at genopdage de mange gode danske retter,” siger Dan Jørgensen.

Kåringen af Danmarks Nationalret sker på baggrund af en afstemning i to faser. Først en regional afstemning og derefter en landsdækkende.

Kåring af Danmarks nationalret
På baggrund af danskernes forslag til retter, vil kokke fra otte regioner fortolke tre hverdagsretter. Kokkene er lokalt forankret i regionerne og kan bruge lokalt producerede råvarer i deres retter, og retterne skal være kendte og appellere til danskerne.

De tre retter vil blive præsenteret for borgerne i regionen, som derefter kan stemme på deres favorit på www.danskernesmad.dk. Regionernes vinderret vil indgå i finalen om at blive Danmarks nationalret.

De otte finaleretter indgår i en national afstemning, som alle kan deltage i, og Danmarks nationalret vil blive kåret 20. november 2014. 

Læs mere
www.danskernesmad.dk

www.facebook.com/danskernesmad

www.instagram.com/danskernesmad

Tidsplan
11. september: Lancering af kampagne. Hvorefter udvikles opskrifterne på baggrund af de retter, som danskernes har meldt ind.

16-26. oktober: Regional afstemning. Én ret fra hver region skal vælges.

28. oktober til 16. november: National afstemning om Danmarks nationalret.

20. november: Kåring af Danmarks nationalret

De otte kokke
Nordjylland: Morten Nielsen, ejer af Mortens kro

Midt- og Vestjylland: Rikke Brockstedt, Restaurant Caroline Amalie

Østjylland: Michael Larsen, madkonsulent

Sønderjylland: Ninna Bundgaard Christensen, Comwell

Fyn: Jeff Scott Foster, Restaurant 5

Vestsjælland, Lolland-Falster og Møn: Claus Henriksen, Dragsholm slot

København og Nordsjælland: Rasmus Bredahl, madkonsulent

Bornholm: Mikkel Marschall, arrangør af Sol over Gudhjem.

Yderligere kontakt
For kontakt til ministeren, pressetelefon 20 91 59 01