Mogens Jensen lancerer ny national madspildsdag

Fødevareministeren vil bruge en ny national madspildsdag til at engagere danskerne i at mindske deres madspild. Den 29. september bliver Danmarks første officielle madspildsdag.

Publiceret 12. marts 2020

Mindre madspild skal ifølge fødevareminister Mogens Jensen højere op på danskernes dagsorden. Derfor skal vi for første gang have en officiel madspildsdag, der kommer til at ligge den 29. september fra i år. Håbet er, at en lang række aktører vil bidrage til at markere dagen og sætte fokus på, hvordan både børn og voksne, forbrugere og professionelle kan hjælpe med at mindske det madspild, der sker i de danske hjem. 

Datoen er den samme som FN’s internationale madspildsdag International Day of Awareness of Food Loss and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab der i dag sker på global basis.  

- Vi forbrugere står for en tredjedel af det samlede madspild i Danmark. Dét skal vi gøre noget ved – og vi kan alle sammen være med til at gøre noget for at redde mere af al den gode mad, der i dag ender i skraldespanden, siger Mogens Jensen.   

Regeringens hensigt med en national madspildsdag er at sætte fokus på danskernes engagement i kampen mod madspild. Det handler ikke kun om at øge forbrugernes viden om madspild. Det handler i ligeså høj grad om at klæde danskerne på til at undgå madspild – der i sidste kan gøre en stor forskel for klimaet. Desuden er det regeringens ambition at have et særligt fokus på at engagere fremtidens forbrugere – nemlig børn og unge i kampen om at mindske madspildet. 

- Vi har tidligere set, hvordan den unge generation er gået forrest, når det gælder klimaet. Derfor vil vi gerne gøre en aktiv indsats for at mobilisere og engagere danskerne – og særligt de unge – i kampen om at komme madspildet, der sker i de danske hjem, til livs, siger fødevareministeren.  

I december modtog ministeren 10 anbefalinger fra Tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab – One\Third til mulige løsninger, der kan nedbringe madspild og fødevaretab, herunder en anbefaling om at lancere en årligt tilbagevendende national madspildsdag. Regeringen vil søsætte flere initiativer for at reducere madspildet –
blandt andet på baggrund af anbefalingerne fra tænketanken og klimapartnerskaberne.

Fakta:
•    I Danmark spildes ca. 700.000 tons fødevarer årligt, der kunne have været spist. 
•    Spild af fødevarer i danske husholdninger udgør ca. 1/3 af det totale spild af fødevarer i Danmark, svarende til knap 250.000 tons årligt.
•    I Danmark skyldes ca. 3,8 procent af CO2-udledningen madspild.

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Katja Brandt Andersen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 24 89 63 37, e-mail: kabra@mfvm.dk