Hundeloven skal ændres, så udenlandske ulovlige hunde kan undgå aflivning

Miljø- og fødevareministeren vil stoppe den automatiske aflivning af udenlandske ulovlige hunde, hvis ejerne har taget dem hertil i god tro. I stedet kan politiet beslutte, at ejerne skal tage hundene ud af landet.

Publiceret 17. august 2017

I sommer blev den italienske hund A-Iceberg landskendt, da den kom i klemme i hundeloven under sit ophold i Danmark. Ifølge loven skal den aflives, fordi den tilhører en af de hunderacer, der er ulovlige i Danmark. Men nu redder den livet.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil ændre hundeloven, når Folketinget samles igen, så hunde som A-Iceberg ikke nødvendigvis skal aflives. I stedet kan politiet give ejeren mulighed for at føre hunden ud af landet.

”Det drejer sig om udenlandske hundeejere, blandt andet, turister, der ikke kender vores regler om ulovlige hunde. De kommer hertil i god tro sammen med deres hunde. I de tilfælde er det naturligvis meget ugæstfrit at tage hunden fra dem og aflive den. Det er helt unødvendigt, når vi blot kan sende den hjem igen med livet i behold,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Sagen om A-Iceberg vakte stor opmærksomhed før sommerferien, og blandt bannerførere mod loven er Foreningen Fair Dog og foreningens ambassadør Linse Kessler. Derfor har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i dag personligt orienteret begge om den kommende lovændring. 

”Grundlæggende er reglerne de samme for alle. Det er stadig forbudt at indføre hunde af ulovlige racer. Vi vil ikke have ulovlige hunde på gaderne i Danmark. Men vi lukker for en uhensigtsmæssig del af loven, der rammer helt uskyldige hundeejere. Hunden A-Iceberg bliver nok ikke den sidste hund, som en intetanende udlænding indfører i Danmark i god tro.  Og det er i disse tilfælde, at vi lemper reglerne,” siger Esben Lunde Larsen.

Hundeloven forbyder besiddelse og avl af 13 hunderacer og krydsninger med disse hunderacer indgår.

Yderligere oplysninger:
Kommunikationschef Mette Thorn tlf. 2561 7170, Miljø- og Fødevareministeriet, e-mail: mthor@mfvm.dk 
Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834