I dag er detailbutikker underlagt en såkaldt ”1/3-regel”, som betyder, at de kun i begrænset omfang må levere animalske fødevarer til fødevarevirksomheder, som velgørende organisationer. Hvis leveringen overstiger en tredjedel af omsætningen, betragtes butikken som en engrosvirksomhed og mødes af skrappere krav.
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at gennemgå en række af de regler, der spænder ben for donation af fødevarer, og som konsekvens heraf bliver det nu betydeligt lettere for supermarkeder og detailbutikker at donere overskudsmad.
Fødevarestyrelsen ændrer fortolkningen af 1/3-reglen, så donation af overskudsmad fremover undtages fra reglen. Med ændringen kan detailbutikker fra dags dato donere overskudsmad til fødevarevirksomheder uden at skulle overholde og dokumentere de normale grænser for mængde, værdi og afstand i 1/3-reglen. Det sker som en del af ministerens målrettede indsats for at luge ud i reglerne og nedbringe Danmarks madspild.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:
Alt for meget mad, der kunne have gjort gavn for borgere, går i dag til spilde. I en tid, hvor mange danskere mærker de stigende fødevarepriser, er det særlig vigtigt, vi sørger for, at mere mad kommer ud til dem, der trænger. Her må unødigt bøvlede regler ikke spænde ben for den sunde fornuft. Derfor er jeg glad for, at vi med den ændrede fortolkning af 1/3-reglen gør det lettere for virksomheder at donere overskudsmad, men uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Regelforenkling er for mig en mærkesag, og jeg ser frem til fortsætte det store arbejde for at rydde unødige barrierer af vejen og dermed gøre det lettere at drive fødevarevirksomhed i Danmark.