Minister: Vi skal have et mere bæredygtigt hummerfiskeri

09-10-2024

I dag offentliggøres en forvaltningsplan for hummerfiskeri i Danmark. Planen skal sikre et mere bæredygtigt hummerfiskeri, så der passes bedre på den danske hummerbestand.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) kan i dag offentliggøre en forvaltningsplan for hummerfiskeriet i Danmark. Den har til formål at sikre et bedre og mere bæredygtigt fiskeri af hummere. Forvaltningsplanen sætter nogle nye rammer, som skal gøre fiskeriet mere skånsomt.

Der er en fredningsperiode for hummere i Limfjorden og regler for, hvor store hummerne skal være, når de fanges, men derudover er fiskeriet i blandt andet Limfjorden ureguleret. Derfor målrettes reguleringen af fiskeriet nu i højere grad, så der bliver passet bedre på hummeren og sikres et mere bæredygtigt hummerfiskeri i Danmark.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):

Der har været udfordringer med hummerfiskeriet den seneste tid, hvor vi har hørt historier om, at der er blevet sat tejner ud, før sæsonen er startet i Limfjorden. Vi sætter derfor nu nogle rammer – både nationalt og specifikt i Limfjorden – så fiskeriet efter hummere bliver mere skånsomt. Vi indfører blandt andet periodiske forbud mod brug af bestemte redskaber og garn i fredningsperioden i Limfjorden. Så kan hummerne få den ro, de skal have, og vi bidrager til at sikre, at der i fremtiden vil være sundere bestande af hummere i de danske farvande. Det er både i havmiljøets og fiskernes interesse.

Nationalt indeholder planen et forbud mod landing af hummerhaler og -kløer, harmonisering af mindstemål og begrænsninger for rekreativt fiskeri efter hummere. 

For fiskeri efter hummere i Limfjorden, indeholder planen yderligere krav om tilladelse til erhvervsfiskeri efter hummere, implementering af et periodisk garnforbud i store dele af Limfjorden og et periodisk redskabsudsættelsesforbud i hummerens fredningsperiode.

Ud over de ovenstående tiltag skal det undersøges, hvorledes en dataindsamling om fiskeriindsatsen kan etableres for at kunne foretage en evaluering af bestanden og forvaltningen af fiskeriet.

Læs forvaltningsplanen her.

Fakta

  • Hummerfiskeriet har de seneste år udviklet sig sådan, at det nu vurderes at være nødvendigt med en mere målrettet regulering af hummerfiskeriet.

  • Der indføres blandet andet et forbud mod landinger af hummerhaler- og klør for at beskytte små og rognbærende hummere, som det allerede er forbudt at lande.

  • Forvaltningsplanen sætter også rammerne for, hvor meget rekreative fiskere kan fange, hvor mange der kan erhvervsfiske, og hvordan der kan erhvervsfiskes.

  • Hummerforvaltningsplanen indeholder følgende tiltag:
    • Forbud mod landinger af hummerhaler og –klør.
    • Harmonisering af regler om mindstemål.
    • Krav om udslipshuller i tejner, multitejner og ruser.
    • Krav om tilladelse for at fiske hummere i Limfjorden.
    • Særlige begrænsninger for det rekreative fiskeri.
    • Forbud mod garn og begrænsning af redskabsudsættelse i hummerens fredningsperiode.

  • DTU Aqua har i 2023 gennemført et projekt med fokus på hummerfiskeriet i Limfjorden. Projektet er mundet ud i en række anbefalinger til, hvordan forvaltningen af hummerfiskeriet i Limfjorden kan gøres mere bæredygtigt.

  • En rådgivende gruppe af interessenter har været tilknyttet DTU Aquas projekt. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har efterfølgende været i dialog med repræsentanter fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation, Danmarks Fiskeriforening, Dansk Fritidsfiskerforbund og Dansk Sportsdykker Forbund om indholdet af en forvaltningsplan.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Presse- og kommunikationschef
E-mail: jakro@fvm.dk