Fødevareministeren tager på eksportfremstød i Japan og Sydkorea

05-03-2023

Søndag den 5. marts drager fødevareminister Jacob Jensen (V) afsted på sit første eksportfremstød, når turen først går til Japan og dernæst Sydkorea for at styrke samarbejdet og fremme grønne løsninger og dansk eksport til begge lande.

Med sig i kufferten har ministeren en klar ambition om, at Danmark og danske virksomheder skal være ledestjerner, når det kommer til at sætte ambitiøse mål for mere bæredygtig fødevareproduktion og bidrage med grønne løsninger. Danske ambitioner kan ikke bære den grønne omstilling alene, og Fødevareministeriet planlægger derfor at indgå samarbejdsaftaler med både Japan og Sydkorea, som styrker samarbejdet om innovative løsninger på tværs af landegrænser.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger: 

”Jeg glæder mig utrolig meget til mit første eksportfremstød som dansk fødevareminister. Det er min forventning, at det bliver lige dele spændende og udbytterigt.  Vi kan bryste af en meget ambitiøs sektor herhjemme, og det glæder jeg til at vise frem ude i verden. Personligt ser jeg frem til at høre forskellige perspektiver på, hvad der rører sig i fødevare- og landbrugssektoren i både Japan og Sydkorea, som vi måske endda kan lade os inspirere af hjemme i Danmark. Det er samtidig forventningen, at vi i begge lande giver hånd på en fælles aftale om at udvikle samarbejdet om den bæredygtige omstilling af vores respektive fødevaresektorer. Der er så meget, vi kan lære af hinanden på trods af vores forskelligheder”.  

Under turen skal fødevareminister Jacob Jensen (V) blandt andet mødes med fødevareministrene fra Japan og Sydkorea for blandt andet at drøfte samarbejde om grønne initiativer, eksport af fødevarer og økologi. Samtidig giver besøget i Japan anledning til at kickstarte en kampagne, der skal markere danske fødevarer som ikke alene af højeste kvalitet, men også bæredygtige.

I løbet af ugen vil førende fødevarevirksomheder fra både Japan og Sydkorea deltage, ligesom repræsentanter fra nogle af de største danske fødevareproducenter også er på deltagerlisten. Formålet med eksportfremstødet er nemlig også at sætte fokus på et endnu stærkere samarbejde mellem fødevarevirksomhederne på tværs af landegrænserne, så de i fællesskab kan tage et større ansvar for en grønnere og mere bæredygtig fødevareproduktion fremover.  

Fakta

  • Japan repræsenterer det 11. største eksportmarked for den danske fødevareklynge. Det er især grisekød, mejerivarer og fisk, som Japan efterspørger fra Danmark.
  • I 2021 købte Japan for 4.692 mio. kr. varer fra den danske fødevareklynge, hvilket svarer til 2,70 pct. af fødevareklyngens samlede eksport.
  • I maj 2021 lancerede Japan en strategi for grøn omstilling af landbrugsproduktionen med fokus på innovation og nye løsninger.
  • Sydkorea repræsenterer det 18. største eksportmarked for den danske fødevareklynge. Landet efterspørger især grisekød og mejerivarer fra Danmark.
  • I 2021 købte Sydkorea for 1.888 mio. kr. varer fra den danske fødevareklynge, hvilket svarer til 1,09 pct. af fødevareklyngens samlede eksport.  

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk