Nu åbner ansøgningsrunden om tilskud til udvikling af fremtidens plantebaserede fødevarer

31-05-2023

Partierne bag Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug har afsat 675 mio. kr. til Plantefonden, der skal sikre flere satsninger på plantebaserede fødevarer i dansk landbrug. I dag åbner første ansøgningsrunde med en pulje på 58 mio. kr.

Danmark skal i førertrøjen, når det handler om produktion og udvikling af plantebaserede fødevarer – samtidig skal langt flere af dem havne på danskernes tallerkner. Derfor vedtog et enigt Folketing i februar i år en lov, der danner grundlaget for oprettelse af Fonden for Plantebaserede Fødevarer, også kaldet Plantefonden.

31. maj åbner Plantefonden den første ansøgningsrunde med en pulje på 58 mio. kr. Det er en glad fødevareminister, der ser frem til den første ansøgningsrunde.

Fondens formål er at bidrage til at udvikle sektoren, så både vi herhjemme og i udlandet kan nyde godt af fremtidens danske plantebaserede fødevarer. Fødevareproduktionen udgør en stor andel af Danmarks klimaaftryk, og ud over at en større andel af plantebaserede fødevarer i produktionen og på vores tallerkener vil bidrage til at reducere danskernes klima- og miljøaftryk, så vil det også være godt for folkesundheden. Derfor lægges der bl.a. op til at støtte projekter om rådgivning, oplysning og uddannelse af personale i offentlige og private køkkener ligesom udvikling af undervisningsmateriale til eksempelvis kokkeskoler.

Fødevareminister Jacob Jensen:

”Plantebaserede fødevarer er en vigtig brik i klimaindsatsen, og hvis forbrugerne skal have lyst til at spise mere grønt, kræver det, at man er bevidst om de muligheder og bæredygtige alternativer, der er. Derfor er det rigtig godt, at fonden nu åbner for ansøgninger, og jeg håber, at mange vil søge støtte”.

Udover at støtte projekter, der skal øge mængden af plantebaserede måltider i de danske maver, har Plantefonden også fokus på at støtte og fremme udviklingen af den danske produktion og eksport af plantebaserede fødevarer. Det forventes, at der i de kommende år på globalt plan vil være stor vækst i efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, og det er derfor forhåbningen, at endnu flere danske landbrugere og virksomheder i fremtiden vil være med til at eksportere plantebaserede fødevarer til de internationale markeder. 

Fødevareminister Jacob Jensen:

”Danmark er landbrugsland, og vi har i rigtig mange år været med til at levere fødevarer af høj kvalitet til de udenlandske markeder. Derfor er det helt naturligt, at vi skal være med i toppen, når det kommer til den bæredygtige produktion af plantebaserede fødevarer, da det vil være med til at fremtidssikre vores fødevareerhverv og sikre, at det bliver endnu mere bæredygtigt”.

Plantefonden skal også yde tilskud til projekter, der ønsker at fremme produktion og efterspørgsel efter plantebaserede produkter i Danmark ved hjælp af bl.a. forbrugereksponering på eksempelvis madevents, festivaller og gennem undervisningsmateriale til grundskolen. Plantefonden har også fokus på at sikre, at hele værdikæden er en del af udviklingen. Derfor har Plantefonden et strategisk mål om, at mindst 60 procent af fondens midler går til projekter, hvor minimum to selvstændige aktører fra forskellige led af den plantebaserede fødevareproduktion deltager.

Fødevareminister Jacob Jensen:

”Når forbrugerne efterspørger flere grønne fødevarer, er det vigtigt, at vi får skabt de bedst mulige forhold for erhvervet, så vi fortsat kan få flere plantebaserede fødevarer på middagsbordet og gerne nogle, der er dansk produceret. Det får vi bl.a. ved, at vi har et erhverv, hvor hele værdikæden samarbejder.”

Du kan læse mere om Plantefonden og ansøgningsrunden på www.plantefonden.dk

Fakta

  • Folketinget vedtog enstemmigt Lov om Fonden for Plantebaserede Fødevarer den 23. februar 2023.
  • Der er i alt sat 675 mio. kr. af til fondens arbejde fra 2023 til og med 2030.
  • Fonden for Plantebaserede Fødevarer er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021, indgået af den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.
  • Fonden har et sekretariat i Landbrugsstyrelsen, der betjener bestyrelsen og står for åbning af ansøgningsrunder, sagsbehandling og lignende.

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk