675 millioner kroner skal få landmænd og virksomheder til at producere og udvikle mange flere plantebaserede fødevarer

23-02-2023

Alle partier i Folketinget har besluttet at oprette en fond, som skal sikre, at Danmark kan producere flere plantebaserede fødevarer – og at danskerne i fremtiden spiser mange flere af dem.

Ærter, bønner og plantefars. Udvalget af plantebaserede fødevarer er stort herhjemme, men det afspejler sig ikke i danskernes madvaner, selvom plantebaserede fødevarer bidrager positivt til klimaet, bæredygtigheden og ikke mindst ernæringen.

Regeringen fremsatte derfor i januar et lovforslag om at oprette en fond for plantebaserede fødevarer på i alt 675 millioner kroner. Fonden skal bidrage til, at Danmark bliver førende i at producere plantebaserede fødevarer, så forbrugerne både herhjemme og i udlandet får større mulighed for at vælge dem til, når de står med indkøbskurven i hånden.

Lovforslaget blev i dag den 23. februar 2023 enstemmigt vedtaget i Folketinget.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):

”Der er ingen tvivl om, at vi skal have et endnu større udvalg af plantebaserede fødevarer. Til gavn for klimaet og den enkelte forbruger. Med vores dygtige landmænd og fødevareproducenter har vi også gode forudsætninger for at skabe det næste eksporteventyr af netop plantebaserede fødevarer. For at det kan ske, har vi brug for, at endnu flere landmænd omlægger deres landbrug til plantebaserede fødevareafgrøder, og at endnu flere virksomheder får fokus på de plantebaserede fødevarer. Med fonden sender alle partier i Folketinget et stærkt signal til bl.a. landmændene og fødevarebranchen ved at oprette en fond, som skal bidrage til at sikre et højere tempo på udviklingen”.

Ida Auken (S):

”Planter er fremtiden - bælgfrugter, ærter og grøntsager. Innovationer inden for plantebaserede fødevarer skal være endnu en dansk styrkeposition. Det kunne blive vores næste store vindeventyr, hvor vækst, miljø og klima går hånd i hånd. Men der er behov for, at vi understøtter udviklingen og skaber nogle gode rammer for plantebaseret fødevareproduktion. Her spiller Fonden for plantebaserede fødevarer en nøglerolle. Derfor er vi i Socialdemokratiet rigtig glade for, at vi nu har lovgrundlaget på plads, så vi kan få sat skub på udviklingen i hele den plantebaserede værdikæde.”

Erling Bonnesen (V):

”Spis sundt. Køb dansk. Der er potentiale i flere plantebaserede fødevarer i takt med, at de nye produkter udvikles og forbrugerne tilvælger det. Det potentiale skal vi udnytte til jobskabelse og nye eksport- og erhvervsmuligheder. Dansk landbrug og fødevaresektor skal udvikles og ikke afvikles.”

Charlotte Bagge (M):

”Det glæder mig, at vi bredt politisk er enige om, at udvikle vores landbrug ind i en grønnere fremtid. Med fonden tager vi et stort skridt mod at gøre det nemmere for vores dygtige landmænd at producere og udvikle de bedste plantebaserede fødevarer. Lykkes vi, kan vi skabe en ny dansk styrkeposition og står foran store muligheder erhvervsmæssigt.”

Carl Valentin (SF):

”Plantefonden er et af SF’s helt store aftryk på landbrugsaftalen, og jeg er meget stolt af, at vi fik kæmpet det igennem sammen med Enhedslisten og Radikale Venstre. Den animalske industri er dybt subsidieret, og det er kun rimeligt, at vi nu flytter nogle af midlerne over til de plantebaserede fødevarer, som vi skal spise langt flere af i fremtiden.”

Søren Egge Rasmussen (EL)

”Den nye plantefond kan være med til at omstille kostvaner, så flere lettere kommer til at spise mindre kød. For Enhedslisten har det været vigtigt, at sikre at mindst halvdelen af de 750 mio. kr i Plantefonden kommer til at støtte økologisk fødevarer, det kan være med til at videreudvikle økologien.”

Per Larsen (K):

”Landbruget er i rivende udvikling, og den udvikling skal vi i Danmark selvfølgelig være en del af. Denne her fond giver os mulighed for at være med helt fremme, så vi kan sikre plantebaserede afgrøder i første klasse, nye eksportmuligheder og grønne danske arbejdspladser.”

Christian Friis Bach (RV):

”Fonden for Plantebaserede fødevarer er et vigtigt skridt mod sundere og mere klimavenlige fødevarer og styrket innovation hos landmænd, virksomheder og organisationer. Der er der brug for, og næste skridt bliver at bakke fonden op med en ambitiøs handlingsplan. Tak for godt samarbejde.”

Franciska Rosenkilde (ALT):

”En fond som den her er et fornuftigt skridt på vejen for at udbrede plantebaserede fødevarer i Danmark. Når det er sagt, så er det afgørende for Alternativet på landbrugs- og fødevareområdet, at vi får reduceret antallet af dyrefabrikker i Danmark. Det er landbrugets store opgave, og det vil vi fortsætte med at kæmpe for.”

Fonden får navnet Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Den bliver oprettet som led i den store landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2021, og som netop søger at understøtte landbrugets udvikling mod at blive mere grøn og bæredygtig.

Fonden bliver finansieret med i alt 675 millioner kroner fra 2023 til 2030 og vil blive ledet af en ekstern bestyrelse, som vil vurdere og træffe afgørelse om de enkelte ansøgninger.

Sekretariatet for fonden vil blive placeret i Landbrugsstyrelsen.

Læs mere om Plantefonden her: https://fvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/675-mio-skyder-planteeventyr-i-gang

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk