Ny model sikrer videreførelse af Det Økologiske Spisemærke

21-12-2023

Forbrugerne vil stadig kunne finde Det Økologiske Spisemærke i offentlige køkkener og restauranter i 2024. Det står klart, efter regeringen har sikret midler til videreførelse af spisemærket gennem ny model.

Fødevarestyrelsen har udarbejdet en ny model for videreførelse af Det Økologiske Spisemærke. Der er afsat næsten 3 mio. til videreførelse af Spisemærket i 2024, der skal opretholde kontrol og understøttende drift af Spisemærket. Det sker, efter den midlertidige bevilling til Det Økologiske Spisemærke ellers stod til at udløbe ved udgangen af 2023.

Det Økologiske Spisemærke er en statskontrolleret mærkningsordning, der viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på et spisested der er økologiske. I dag har ca. 3.474 spisesteder i Danmark Det Økologiske Spisemærke.

Regeringen har ambitiøse målsætninger om at fordoble det økologiske areal, forbrug og eksport frem mod 2030 som en vigtig brik i den grønne omstilling af landbruget.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V):

”Jeg har selvfølgelig noteret mig og lyttet til den kritik, der er blevet rejst, efter at finansieringen af spisemærket ikke stod til at blive forlænget. Derfor er jeg glad for at kunne imødekomme det store ønske fra en række organisationer om en videreførelse af Det Økologiske Spisemærke. Spisemærket er ét af flere initiativer på økologiområdet. Regeringen har en række ambitiøse mål om fordobling af det økologiske areal, forbrug og eksport frem mod 2030. Nu kan Det Økologiske Spisemærke videreføres, og forhåbentlig betyder det også meget mere økologi på de danske tallerkener.”

Fødevareordfører for Socialdemokratiet Ida Auken:

”Jeg er meget glad for, at vi får reddet det økologiske spisemærke. Det betyder utroligt meget for køkkenerne, institutionerne og virksomhederne. Spisemærket er virkelig noget, som mange er stolte af og stræber efter. Derudover spiller det økologiske spisemærke også en vigtig rolle i omstillingen til en mere plantebaseret kost. Det har været vigtigt for Socialdemokratiet at understøtte.”

Fødevareordfører for Moderaterne Charlotte Bagge Hansen:

”Jeg er særdeles glad for, at vi nu bevarer Det Økologiske Spisemærke. Det er et mærke som både betyder meget for forbrugere og producenter, samtidig med at det signalerer bæredygtighed. I regeringsgrundlaget har vi et mål om at fordoble det økologiske areal. Derfor vil det også være forkert at fjerne et mærke, som har til formål at understøtte økologien. Jeg ved, at restauratørerne og de, som leverer fødevarer til de professionelle køkkener, har brugt mange ressourcer og tid på at kunne opgøre andelen af økologi, fordi det er nemt at afkode for forbrugerne. Mærket er til gavn for hele produktionskæden af økologiske fødevarer, fra jord til bord. Det skal det blive ved med at være.”

Fakta

  • Det Økologiske Spisemærke har eksisteret siden 2009. Spisemærket findes i tre udgaver; guld (90-100 procent), sølv (60-90 procent) og bronze (30-60 procent).
  • Det Økologiske Spisemærke kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen. I dag er der i alt 3.474 offentlige og private spisesteder, der har mærket. 
  • Det Økologiske Spisemærke har haft en midlertidig finansiering på ca. 6. mio. kr., som udløber ved udgangen af 2023. Mærket videreføres i 2024 i en ny model, som sikrer Fødevarestyrelsen drift og økologikontrol af mærket. 

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk