Madskolerne tildeles stor donation fra Landbrugslotteriet

02-10-2022

1,225 mio. kroner til at give børn lærerige madoplevelser. Det er, hvad fødevareminister Rasmus Prehn via overskudmidler fra Landbrugslotteriet har sikret til Madskoler. Det vækker stor glæde og taknemmelig hos foreningen 4H, der står bag de populære Madskoler.

Det er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, som har overbragt 4H de gode nyheder. Rasmus Prehn udtaler:

Det, vi spiser, har en kæmpe betydning for både vores sundhed og vores klode. Og Madskoler er en fantastisk aktivitet, som drives af mange gode frivillige kræfter, der giver deres madglæde videre til næste generation. Selv små ændringer for den enkelte kan gøre en stor forskel for klimaet, hvis vi er mange, der gør det. Og så er det heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, også er sundt for os. Jeg håber, at vi med det her bidrag kan sørge for, at endnu flere børn kan komme på en Madskole.

Støtte vigtig for Madskolernes fremtid 
Foreningslivet har de seneste år haft svære kår og netop nu opleves særligt udfordringer med at få frivillige tilbage til foreningslivet. Det gælder også foreningen 4H, der står bag de populære Madskoler, hvor børn bliver inviteret ind i skolekøkkenerne for at blive klogere på råvarer, madkultur og tilberedning. Derfor glæder det 4H formand Henrik Dalum, at Landbrugslotteriet vil støtte Madskoler med 1,225 mio. kr.:

Ministerens besked om, at vi modtager hele 1,225 mio kr., er en kæmpe gave. Det giver os først og fremmest sikkerhed for,  at vi kan fortsætte arbejdet med Madskoler og kæmpe videre med at rekruttere frivillige, der vil gøre en positiv forskel for børns madmod og madglæde. Og så giver det os mulighed for at gøre lidt ekstra ud af, at Madskoler til næste år har 20 års jubilæum, siger 4H formanden.

Mange flere madoplevelser til børn
Vigtigheden i at børn lærer om maden og får positive madoplevelser, er projektleder for Madskoler og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, Line Munk Damsgaard, meget enig i.

Vi tror på, at det er vigtigt, at børn lærer om maden. Ikke bare teoretisk, men også i praksis – og netop det kan Madskoler. Derfor er vi i Landbrug & Fødevarer rigtig stolte over at være en del af Madskoler, og vi glæder os meget over, at Landbrugslotteriet og fødevareministeren har valgt at støtte op om aktiviteten, så vi fortsat kan sikre mange flere børn gode madoplevelser, siger hun. 

Gitte Tvilling, der er direktør for Landbrugslotteriet, glæder sig over at kunne fortsætte samarbejdet omkring Madskoler.

Hos Landbrugslotteriet ønsker vi at indgå som en aktiv samarbejdspartner, når det gælder de aktiviteter, vi støtter. Madskoler er en skøn aktivitet, og jeg er fuld af beundring over de mange frivillige, som bruger uger af deres fritid på at give børn sjove og lærerige madoplevelser. Det er jeg stolt over at kunne være med til at understøtte, siger direktøren.

Døgnbemandet beredskab for dyr i nød
Rasmus Prehn har også valgt at uddele 650.000 kroner til Dyrenes Vagtcentral, 1812. Vagtcentralen drives af Dyrenes Beskyttelse. Den blev etableret i 2011 og giver borgerne ét fælles sted at ringe til, når dyr er i nød. Vagtcentralen i stand til at hjælpe alle typer af dyr takket være et døgnbemandet beredskab, der hurtigt og professionelt kan rykke i hele landet.

Direktør for Dyrenes Beskyttelse Britta Riis udtaler:

Donationerne fra Landbrugslotteriet til Dyrenes Vagtcentral, 1812 er meget værdsat hos Dyrenes Beskyttelse, da midlerne bidrager til, at Vagtcentralen er i stand til at opretholde niveauet i sit nationale, døgnbemandede beredskab, der hjælper dyr i nød. Vagtcentralen modtager dagligt over 400 henvendelser og hjælper årligt over 120.000 dyr. Vi er derfor glade for, at vi også i år bliver tilgodeset med midler via Landbrugslotteriet.

Fakta

  • Landbrugslotteriets overskud går til hhv. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri; Landbrug & Fødevarer samt Justitsministeriet.
  • I år er der i alt blevet uddelt 7,5 mio. kr., som går til projekter som 4Hs Madskoler, SPOR, Åbent Landbrug, Dyrenes Beskyttelse Vagtcentral mm.
  • 4H har cirka 3.000 medlemmer og driver en række frivillige aktiviteter over hele landet. Madskoler i sommer- og efterårsferien er skabt i et ikke-kommercielt samarbejde med REMA 1000 og Landbrug & Fødevarer. Siden Madskolers start i 2004 har knap 30.000 børn været på Madskole. 

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk