Presseinvitation: Åbningseventet for Danmarks nationale madspildsdag med H.K.H. Prinsesse Marie og Fødevareministeren

24-09-2021

Hvert år går mere end 800.000 tons mad til spilde i Danmark. Dette enorme madspild belaster klimaet og er et helt unødigt ressourcespild, når det tager den direkte vej til skraldespanden frem for middagsbordet.

For at sætte fokus på problemet skyder H.K.H. Prinsesse Marie og fødevareminister Rasmus Prehn Danmarks Nationale Madspildsdag i gang den 29. september.

Madspild er et kæmpe problem, der belaster klimaet enormt og er et unødigt ressourcespild. Men det er også et problem, vi alle sammen kan være med til at løse. Derfor håber jeg, at vi på madspildsdagen med H.K.H. Prinsesse Maries hjælp kan rette spotlyset mod et af de klimaproblemer, hvor vi alle spiller en rolle. Heldigvis er der mange ildsjæle i Danmark, der allerede er langt med forskellige løsninger på problemet. Både ved at skære ned på spildet i produktionen, men også ved at tage overskudsmad fra butikkerne og give til dem, der har brug for et godt måltid, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Ifølge FN står madspild for 8-10 procent af den samlede CO2-udledning i verden. FN har som målsætning at halvere verdens madspild inden 2030.

Åbningseventet har i år særligt fokus på unge og madspild. Unge er nemlig ifølge en undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen den målgruppe, som har det største madspild. Samtidig viser en anden undersøgelse fra Madkulturen, at tre ud af fire unge mener, det er vigtigt at reducere deres madspild, men at de synes, det er svært.


Program for H.K.H. Prinsesse Marie og fødevareministeren

9.15: Tale v/ H.K.H. Prinsesse Marie

9.25: Tale v/ fødevareminister Rasmus Prehn.

9.30: Madspilds Cook Off: Tre unge kulinariske vejledere laver mad af typiske rester

9.40: Samtale om madspild mellem fødevareminister Rasmus Prehn, Judith Kyst (Madkulturen) og Anja Philip (Forbrugerrådet Tænk) Samtalen modereres af den unge klimaaktivist Selma Montgomery

10.45: Poetry Slam om madspild v/ Emil Nygård

10.55: Åbningseventen slutter

Pressen er velkommen senest 8.45 på adresse: Timm Vladimirs Køkken, Kløverbyen, Raffinaderivej 10F, Bygning 1, 2300 København S

Tilmelding for pressen skal senest ske tirsdag den 28. september kl. 12.00 til: presserådgiver Emma Bengtsson på emmbe@fvm.dk, +45 20 18 40 52.


Derudover ministerens program for dagen:

9.00-11.00: Ministeren er vært for et officielt åbningsevent, der har særligt fokus på at aktivere unge.
Adresse: Timm Vladimirs Køkken, Kløverbyen, Raffinaderivej 10, Bygning 1, København S

11.15-12.00: Arla og Too Good to Go har udviklet et undervisningsforløb, og inviterer ministeren til at overvære og deltage i den første undervisningssituation.
Adresse: Amager Fælled Skole, Sundholmsvej 2A, 2300 København S

12.15-12.45: Stop Spild Lokalt afholder i samarbejde med Bella Centret og kokken Umut Sakaya et arrangement for en række gæster fra landets uddannelsesinstitutioner. Umut vil her tilberede mad ud fra dagens fødevaredonation fra det danske detailled. 
Adresse: Bella Center. Center Blvd. 5, 2300 København

13.30-14.00: KU og Eksperimentarium er blandt samarbejdspartnerne i et projekt, som skal udvikle en ny standard for unges læring om mad, klima og bæredygtighed. Ministeren er inviteret til at komme og høre de unges bud på en fremtidig bæredygtig madproduktion.
Adresse: Eksperimentarium, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup

14.20-15.00: Jespers Torvekøkkens er Danmarks største producerende frokostkøkken. På besøget vil ministeren få fremvist hvilke processer de har implementeret i produktionen, som har resulteret i 46 pct. mindre madspild i køkkenet.
Adresse: Vandtårnsvej 75, 2860 Søborg

Pressekontakt

Pressevagten
E-mail: presse@fvm.dk
Tlf: +45 20 18 40 52 
(kan ikke modtage SMS)

Jakob Kronborg
Kontorchef for presse og kommunikation 
E-mail: jakro@fvm.dk