- om at udvikle Danmarks første plastikhandlingsplan

Andreas Hastrup Clemmensen, fuldmægtig i departementet, om sit arbejde med plastikhandlingsplanen.

Det har været en vanvittig spændende proces at udvikle en plan for, hvordan vi som samfund kan håndtere plastik - et produkt vi har allevegne.  

For hvad er problemet egentlig? Plastik gør jo noget godt for os borgere, fordi det indgår i et hav at produkter, som vi nødig vil undvære, og som bl.a. hjælper os med at undgå madspild. Men plastik er også en kæmpe udfordring, fordi det næsten er umuligt at nedbryde, og det er vanskeligt at genanvende. Plastik er et fantastisk produkt, men vi kan bestemt anvende det klogere - og fokusere mere på ressourcespild.

Det sidste års tid har vi været på jagt efter viden og erfaringer om plastik. Vi har inddraget plastikproducenterne, affaldsbehandlere, brancheorganisationer og en masse andre interessenter, og vi har udfordret og taget stilling til alle mulige fakta, holdninger – og Fake News. Plastik kan jo virkelig dele vandene og få folk op i det røde felt. Ser man en plastikpose i skoven, bliver man sjovt nok sur på plastikken i stedet for på det menneske, som har smidt posen. Det handler derfor også om korrekt brug af plastik og om adfærd.

Jeg tænker ret meget over det i min hverdag. Faktisk tror jeg, at jeg er blevet lidt irriterende for mine omgivelser, for jeg kan ikke lade være med at forholde mig til brugen af plastik i dagligdagen. I butikkerne be’r jeg om ikke at få plastikposer, og hvis jeg køber mad med hjem, bliver jeg helt dårlig over al den emballage, der indgår, og måden den bruges på - med en masse forskellige sammensatte plasttyper blandet med papir, pap etc. Jeg minder også folk om, at de skal beholde plasten på deres fødevarer, så maden kan holde sig i køleskabet, for plastik er med til at forlænge madens holdbarhed, og det er jo godt i forhold til madspild.

Vi har bragt hele værdikæden i spil med al den ekspertise, vi har kunnet mønstre i Danmark såvel som internationalt. Den viden, vi har indsamlet, udgør grundlaget for regeringens plastikhandlingsplan. På den baggrund er der blevet lavet en politisk samarbejdsaftale med alle partierne, og med 50 mio. kroner i ryggen over de næste 4 år skal vi have sat en masse ting i gang. Noget af det, vi er gået i gang med, er at etablere et dansk Plastikcenter i Miljøstyrelsen. De skal føre dialogen videre og udvikle området – et vanvittigt komplekst område som vil kræve en stor indsats i de kommende år.

Fakta om plastikhandlingsplanen

Alt for meget plastik havner i dag i naturen og i forbrændingsanlæggene. Plastikhandlingsplanen "Plastik uden spild" styrker genanvendelsen og beskytter natur og miljø.

Plastik er et både holdbart og billigt materiale, som vi ikke kan undvære, men plastik udgør samtidig et stort forureningsproblem globalt set. Plastikhandlingsplanen vil sikre, at plastik bruges med omtanke og genanvendes til nye produkter.

Strategien ”Plastik uden spild” rummer 27 initiativer, hvor et af hovedelementerne er oprettelsen af et nationalt plastikcenter, som skal være samlingspunkt for den danske plastikindsats. Andre hovedinitiativer er forbud mod tynde plastikposer samt bedre og mere ens sortering og indsamling af plastikaffald.

Læs regeringens plastikhandlingsplan her.