- Fødevarestyrelsens kødkontrol er med til at sikre, at dårligt kød ikke kommer ud til hverken danske eller udenlandske forbrugere

Tilsynstekniker Elo Andersen om sit arbejde for fødevaresikkerheden på et svineslagteri:

Kl. 6 står jeg og mine kollegaer klar ved båndet, hvor de slagtede grise bliver kørt ind en efter en. Kroppene kører på et bånd, og indmaden kører på et andet. Kødkontrollen i Fødevarestyrelsen tjekker alt kød, der bliver slagtet på alle slagterierne i Danmark. Fra små høns til store okser. Vi har kontrolleret det hele.

Vi kigger efter sygdomstegn: det kan være sår og betændelse eller ar fra tidligere sygdomme. Det er ikke lækkert for forbrugerne at få på tallerknen, og derfor skal det skæres væk. Noget af det, vi ser efter, er blodforgiftning, hvis en gris har fået bidt halen af. Det kan der nemt gå infektion i. Så bliver grisen sendt til efterkontrol, hvor en af mine kollegaer vurderer, om grisen skal kasseres totalt, eller om noget af den kan bruges. Hvis der er en risiko for, at man kan blive syg af at spise kødet, så bliver det selvfølgelig kasseret.

Det er ikke hver dag, jeg står ved båndet. Jeg er også med til at kontrollere bl.a. skadedyrssikringen på slagteriet, deres rengøring, og om de opbevarer kødet rigtigt.

Vi er med til at sikre, at folk ikke får en dårlig svinekortelet til aftensmad. Branchen er også glad for os, selvom de godt en gang imellem kan synes, at vi stiller lidt for skrappe krav. Men tag en dag som i dag, hvor der kommer inspektion på slagteriet fra USA. Vores grundige kontrol gør, at andre lande stoler på dansk kød. På den måde er vi med til at åbne andre markeder, så landmændene og slagterierne kan sælge deres kød i hele verden. Det er jeg da stolt over at være med til.

Om Kødkontrollen i Fødevarestyrelsen

Kødkontrollen udfører kødkontrol på slagterier. Hvert eneste slagtede dyr i Danmark bliver kontrolleret, hvilket årligt bliver til kontrol af ca. 105 mio. stk. fjerkræ, knap 19 mio. svin og knap 0,5 mio. kreaturer.

Alle dyr kontrolleres før slagtning af dyrlæger. Efter slagtning kontrolleres slagtekroppene af tilsynsteknikere og evt. dyrlæger.

Fødevarestyrelsens medarbejdere ser efter smitsomme husdyrsygdomme, problemer med dyrevelfærd samt sygdomme, der kan overføres til mennesker via maden.

Medarbejderne ser også efter andre ting. Ex om der under slagtningen er spildt olie eller galde på kødet, og er der noget galt, sikres det, at produktet enten renskæres eller kasseres.

Medarbejderne i kødkontrollen kontrollerer desuden rengøring, hygiejne og egenkontrol på slagterierne.

Kødkontrollen er til stede på 28 store og mellemstore slagterier samt på omkring 90 små slagterier og slagtehuse. Der er omkring 460 ansatte i kødkontrollen, inkl. honorarlønnede dyrlæger til varetagelse af kontrollen på slagtehusområdet.