- om at sikre, at der ikke bliver fusket med slik og andre fødevarer

Søren Jensen, efterforsker hos Fødevarerejseholdet i Fødevarestyrelsen, om sit arbejde med at afsløre fup og svindel:

Forretningen på billederne fik ingen sanktioner

Mit arbejde går kort fortalt ud på at finde frem til dem, som prøver at snyde virksomheder og borgere med ulovlige fødevarer. Jeg har sager i alle afkroge af fødevarebranchen, men har nok flest sager vedrørende slik der bliver solgt ulovligt, fordi det er et område, hvor de kan score en høj gevinst ved ikke at betale afgifter, som er relativt store på slik. Det betyder også, at vi med jævne mellemrum støder på bander og andre kriminelle, som har slået sig på fødevarebranchen, hvor avancen er høj og straffene lave.

Vi finder dem som regel på en af to måder. Enten ved almindelige tip eller når vi er ude på kontrol i fx en slikbutik og ser tvivlsom sporbarhedsdokumentation for, hvor de har slikket fra. Hvis det så viser sig, at det kommer fra en virksomhed, som vi ikke har hørt om før, så tjekker vi virksomheden, og om det hele ser rigtigt ud. Og det gør det desværre ikke altid.

Der er selvfølgelig mange, der kommer med løgne, bortforklaringer eller dårlige undskyldninger, men det er sjældent, at jeg oplever, at der er nogen, der bliver rigtigt aggressive, når vi tropper op hos dem for at kontrollere dem. Når man laver det her dag ud og dag ind, så ved man godt, hvordan man skal tale til folk. Vi kommer ikke brasende med en ’her kommer jeg’-attitude, men går altid i dialog med folk, og så går det som regel ret fredeligt. Vi har dog set tilfælde, hvor der internt blandt de involverede bliver delt øretæver ud.

Typisk fusk kan være, at man forsøger at slippe for at betale afgifterne, ved at gemme sig for Skat på lokaliteter, som er helt uegnede til opbevaring af fødevarer. Det kan også være, at man køber og videresælger slik fra nogle lande, hvor vi ikke har nogen garanti for, at det er lavet under ordentlige forhold, og at der ikke er stoffer i, som er forbudt herhjemme, fordi de kan være kræftfremkaldende.

På den måde synes jeg, at vi gør et vigtigt stykke arbejde. Vi kommer efter dem, som svindler, fordi vores børn ikke skal spise fx slik, som kan være pakket i en garage i udlandet, hvor der render mus og rotter rundt, eller som på andre måder er skadeligt for dem. Desuden er vi jo også med til at sikre, at der er fair konkurrencevilkår for de virksomheder, der overholder loven.

Fakta om Fødevarerejseholdet

Fødevarestyrelsens Fødevarerejsehold er en assistanceenhed til den ordinære fødevarekontrol og udfører forskellige former for fødevarekontrol i hele landet. Rejseholdet går i dybden med de virksomheder, hvor den ordinære fødevarekontrol får mistanke om svindel eller andre ulovligheder.

Rejseholdet blev etableret 2006 som følge af en række skandaler med salg af for gammelt kød. Rejseholdets teams dækker hele landet og er sammensat af medarbejdere med tværfaglige kompetencer inden for efterforskning, fødevarer, regnskab og jura.

Læs mere om Fødevarerejseholdet

Fotos: Peter Bølling-Ladegaard