Billeder fra Ø-mærke konferencen januar 2015

En billedfortælling fra Ø-mærkets 25 års fødselsdags-konference den 30. januar 2015

150 af Ø-mærkets venner fra landbrug, industri, detailhandel, organisationer, iværksættere og græsrødder deltog i Miljø- og Fødevareministerens fejring af Ø-mærkets fødselsdag.

Fællessalen på Christiansborg var ramme om Ø-mærkets fødselsdagfest, hvor stemningen var præcis så festlig, som fødselaren havde ønsket. Blandt de veloplagte gæster var tre tidligere ministere, der alle har arbejdet for Ø-mærket: nummer tre fra venstre: Laurits Tørnæs, der er den minister, der indførte Ø-mærket, th. for ham Bjørn West og Ritt Bjerregaard. Yderst th. festens vært, fødevareminister Dan Jørgensen, der som gave medbragte en spritny "Økologiplan Danmark".

Laurits Tørnæs, der var minister for Landbrug og Fiskeri, da Ø-mærket blev besluttet i 1989, fortalte, at han dengang forestillede sig Ø-mærkede fødevarer som en helt særlig og dyr nicheproduktion for de få.

Formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, Trine Krebs, forberedte kredsen af etablerede producenter og forhandlere på, at der er fostret nye øko-hippier, som vil forandring og udvikling.

Tidligere fødevareminister Ritt Bjerregaard, der selv har drevet en økologisk æbleplantage, ønskede tillykke med et håb om, at de økologiske regler fremover gøres mere enkle.

Salen lyttede opmærksomt, da Frederik Preisler fra Mensch hyldede Ø-mærkets nu afdøde skaber, Ørn Vidarsson.  Preisler beskrev en del af mærkets genialitet som kombinationen af "kongekrone og kartoffeltryk". Senere udmalede Frederik Preisler hvordan først kongekronen, senere den røde farve og til sidst det danske ø ville forsvinde i løbet at de næste 25 år.

Landbrug og Fødevarer underholdt med en "Øko-battle", hvor kendte danskere havde byttet job. Således var direktøren for Thiese Mejeri, Poul Pedersen (på talerstolen) blevet borgmester i Lejre Kommune, mens Landbrug og Fødevarers direktør Karen Hækkerup (tv.) var direktør for Thiese Mejeri.

Oscar Mattiesens maleri på Fællessalens bagvæg giver indtryk af en del flere end de 150 gæster  til Ø-mærkets fødselsdagsfest, som brandmyndighederne tillader. Maleriet forestiller Rigsdagens medlemmer ved overrækkelsen af grundloven i 1915. 

Netto-direktør Claus Juel-Jensen (th)og Coop-direktør Thomas Roland (i midten) forsøgte at overgå hinanden i økologisk omsætning og løfter om flere nye tilbud på økologiske fødevarer, mens Mogens Bisgaard (tv), fra Københavns Fødevarefællesskab understregede vægten på årstidens lokale fødevarer og det nære samarbejde med producenterne.

Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster (tv) og direktør Poul Holmbeck optrådte med en sketch, hvor de forestillede sig selv om 25 år. Til den tid har Økologisk Landsforening blandt andet opkøbt det røde Ø-mærke og Carlsberg Bryggerierne.

Sydkoreas ambassadør, Young-sam MA, fortalte om det gode samarbejde mellem Sydkorea og Danmark. Han priste danske fødevarer - og fortalte en vittighed om nytten af at kunne flere sprog og en kat, der ikke ville spise en mus, der ikke var økologisk.

Dan Jørgensen lovede straks at 'stjæle' den sydkoreanske ambassadørs vittighed - takkede varmt for indlægget og serverede selv en dansk politiker-vittighed til hjembringelse til Sydkorea.

Sangere fra kammerkoret Hymnia rundede af med at synge de sange, som nogle  af Ø-mærket gode venner havde forfattet og sendt som gave i anledning af fødselsdagen. 

  • Læs sangene og se alle de andre gaver her.  

Og så var der fødselsdagskage til alle.

Alle fotos: Karin Møller-Olsen, Fødevareministeriet